RAZEM CZY OSOBNO - KIEDY MOŻEMY WIĘCEJ? [WYWIAD Z EWĄ VOELKEL-KROKOWICZ] - MADE Talks
Wywiad z Ewą Voelkel-Krokowicz z Concordia Taste i Concordia Design

RAZEM CZY OSOBNO – KIEDY MOŻEMY WIĘCEJ? [WYWIAD Z EWĄ VOELKEL-KROKOWICZ]

Chcesz otworzyć restaurację lub kawiarnię? Chcesz wiedzieć, gdzie tkwi sendo sukcesu w tej branży? – w niuansach, które gwarantują przewagę biznesową w tej trudnej branży. Jak je dostrzec? Jedyną szansą jest słuchanie i dzielenie się wiedzą wśród ludzi biznesu – finanse, prawo, marketing. Słuchanie wskazówek. Właśnie o tym trendzie otwartości, łączenia myśli i wiedzy praktycznej opowiada poznańska restauratorka Ewa Voelkel-Krokowicz. Więcej, ona nie zamyka się w obszarze własnej branży. Zmienia tradycyjne podejście do biznesu traktując go multidyscyplinarnie. Łączy ludzi i doświadczenia z różnych obszarów, takich jak design, kultura, edukacja, gastronomia i biznes, w ramach jednego projektu. Przykładem takiego działania jest stworzona przez nią Concordia Design, gdzie z pierwszą konferencją w 2018 roku będzie gościł zespół MADE już 19 marca. Więcej www.maderestaurant.pl.

Agnieszka Małkiewicz: Czy mogłabyś zarysować nam idee swoich działań w biznesie. Na co stawiasz jako bizneswoman?

Ewa Voelkel-Krokowicz: Stawiam na nieustanny rozwój i otwartość. Wcześniej nie zakładałam, że będę szefową, prezesem i będę zarządzała zespołami, tworzyła strategie i nowe  biznesy. W pewnym sensie niektóre rzeczy po prostu zaczęły realizować się samoistnie. Teraz, kiedy rozwijam kolejne obszary, na przykład działania artystyczno-kulturalne lub tak jak w tej chwili czuwam nad rozwojem nowego projektu we Wrocławiu, nie mogę powiedzieć, że są to działania, które wynikają z planowanej przeze mnie wiele lat wcześniej strategii. Są raczej efektem wspomnianej otwartości na to, co  dzieje się dookoła. Szukam, inspiruję się, rozmawiam, jestem nastawiona na to, co nowe i inne, i co może stać się komplementarne dla biznesu jaki prowadzę, a przy okazji również ciekawe dla mnie osobiście. W taki sposób kreuję swoje życie zawodowe – by dawało mi osobistą satysfakcję, ale też finansową efektywność. Nie zapominając oczywiście o merytorycznym rozwoju działalności biznesowej.

Mam wrażenie, że nie postrzegasz całego rynku jako konkurencji, tylko jako środowisko, w którym działasz – zgadzasz się z tym?

Nie boję się konkurencji, ponieważ uważam, że im więcej inicjatyw powstaje, tym lepiej dla branży. Dopóki mamy do czynienia z konkurencją, która jest etyczna i nie polega na wykradaniu sobie ludzi czy wykradaniu know-how, chociażby poprzez jakieś szpiegowskie działania. Zdecydowanie wolę jasne sytuacje, kiedy wiem, że przychodzą do Concordii Taste zapowiedziani przedstawiciele, np. nowo powstającej restauracji, gdyż są ciekawi w jaki sposób działamy i chcą się zainspirować, porozmawiać. Jest do dla mnie  szczere, naturalne i cenię takie otwarte nastawienie. Ale pamiętam też bardzo dziwną sytuację, kiedy przez dwa miesiące codziennie pojawiała się u nas ta sama osoba i obserwowała uważnie, w jaki sposób pracujemy i wszystko dokładnie spisywała. Okazało się, że tworzyła raport „inspiracyjny” dla swojego szefa z branży gastronomicznej. Pozostawiam interpretację takiego zachowania czytelnikom… Osobiście nigdy nie zdecydowałabym się na takie kroki. To jakaś desperacja…

Naprawdę coś takiego się wydarzyło?

Tak, to jest fakt. Oczywiście generalnie im więcej dzieje się w gastronomii, tym lepiej, bo branża wreszcie zaczyna się rozwijać, co bardzo mnie cieszy. Ludzie częściej wychodzą w weekendy, ale też w tygodniu w czasie lunchu, wieczorami. W okolicy Concordii powstają nowe restauracje – i bardzo dobrze. Celem nas wszystkich powinno być pobudzanie tej branży w różnych obszarach. Nie prowadzę tylko restauracji, ale także centrum designu, działalność doradczą, konferencyjną, centrum eventowe, inkubator, ale też działania artystyczne. Jestem więc nastawiona  na współpracę i szukanie połączeń z osobami, które działają w podobnych branżach.

Pozostała część rozmowy z Ewą Voelkel-Krokowicz ukaże się w marcowym numerze magazynu Kuchnia.

Ewa Voelkel-Krokowicz jest gospodynią nadchodzącej konferencji MADE „Bądź 3 kroki przed i zarabiaj” w Poznaniu, która odbędzie się 19 marca w Concordia Design.
Bilety na konferencję dostępne na stronie: https://maderestaurant.pl/konferencja-gastronomiczna-poznan

 

Translate »