Dieta wegańska oznacza całkowite unikanie żywności pochodzenia zwierzęcego. Taka dieta pozwala schudnąć, oczyścić organizm z toksycznych substancji i toksyn, ale ma też kilka wad. Źle dobrana dieta może być groźna dla organizmu. Dlatego korzystniej jest powierzyć komponowanie posiłków specjalistom i zdecydować się na catering dla wegan.
Dieta roślinna zawiera niskokaloryczną żywność, która pomaga schudnąć. Zakazane są wszelkiego rodzaju mięso, ryby, potrawy i produkty, w których się znajdują;
• kawior rybny;
• nabiał i produkty z kwaśnego mleka;
• masło, tłuszcze zwierzęce;
• jajka w dowolnej postaci;
• kawa i czarna herbata;
• wszelkie niezdrowe jedzenie - fast food, napoje gazowane, płatki zbożowe i makaron instant;
• cukier - można go zastąpić stewią, daktylami, burakami cukrowymi.
Wskazane są:
• wszystkie rodzaje roślin strączkowych, warzywa jako źródło białka;
• owsianka na wodzie;
• nasiona i orzechy, najlepiej surowe;
• warzywa, zioła, grzyby, jagody i owoce;
• produkty sojowe - tofu, mleko sojowe;
• przyprawy, oleje roślinne.
Przestrzegając diety wegańskiej, pamiętaj o przestrzeganiu schematu picia. Pij 1,5–2 litrów czystej niegazowanej wody dziennie.
Różnica między dietą wegańską a wegetariańską jest znacząca. Wegetarianie jedzą warzywa i owoce, ale też produkty, które pochodzą od zwierząt jak sery, jaja, masło. Jednak są też wyjątki. Wegetarianie Ovo nie spożywają produktów mlecznych, a lakto-wegetarianie nie jedzą jaj. Dlatego dania wegańskie są również odpowiednie dla wegetarian. Nie ma dużej różnicy między weganizmem a dietą roślinną. Najczęściej weganie nie tylko przestrzegają norm prawidłowego odżywiania, ale także w pełni akceptują filozofię weganizmu. Przy diecie roślinnej można od czasu do czasu spożywać produkty pochodzenia zwierzęcego; jest to nieco podobne do postów ortodoksyjnych.
Cotygodniowa dieta wegańska pozwala oczyścić organizm z toksyn i toksyn, pozbyć się 5-7 dodatkowych kilogramów. Dodatkowo poprawia się stan skóry, znika ciągłe uczucie głodu. Po 22-dniowej wegańskiej diecie odchudzającej można zmniejszyć wagę o 10 kg. Pod warunkiem, że wcześniej dana osoba nie jadła w dużych ilościach pokarmu zwierzęcego i produktów mlecznych. W przypadku osób z wyraźnym stopniem otyłości odżywianie roślin pomoże pozbyć się tygodniowo 10 kg lub więcej, przy niewielkiej nadwadze. Zastosowanie diety wegańskiej dwa razy w roku może zmniejszyć ryzyko udaru, raka, zaburzeń układu krążenia i przewodu pokarmowego oraz innych niebezpiecznych konsekwencji otyłości i przejadania. Krótkotrwałe odrzucenie pokarmu dla zwierząt znacznie zmniejsza objawy procesów zapalnych.
Dieta wegańska na odchudzanie nie jest odpowiednia dla kobiet w ciąży i karmiących, dzieci, osób starszych, osób z przewlekłymi chorobami nerek, wątroby, przewodu pokarmowego, serca. Przeciwwskazania obejmują okres rekonwalescencji po ciężkiej chorobie i zabiegu chirurgicznym, obecność regularnej zwiększonej aktywności fizycznej. Wady obejmują wysoki koszt niektórych owoców. Co więcej, wiele owoców egzotycznych, ze względu na długotrwały transport i przechowywanie, praktycznie nie zawiera witamin.
Pokarmy roślinne nie zawierają retinolu, zawierają tylko beta-karoten. Przemiana tej substancji w witaminę A zachodzi w wątrobie. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i oczu, układu odpornościowego i rozrodczego, uczestniczy w syntezie hormonów, pomaga zwalczać zmęczenie. W owocach i warzywach praktycznie nie ma witamin z grupy B, aminokwasów, wapnia i żelaza.