W większości przypadków dieta wegańska wybierana jest ze względów etycznych. Ma ona jednak też wiele innych zalet. Jak dobrać dietę tego typu do swoich potrzeb?

Co jedzą weganie?

O wiele łatwiej jest powiedzieć, czego nie jedzą, ponieważ weganie jedzą wszystko z wyjątkiem wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jaja, skorupiaki itp.) I produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego (mleko, ser, miód, żelatyna itp.). Może być wiele powodów, dla których ktoś podejmuje decyzję o przejściu na dietę wegańską. Oto niektóre z najczęstszych.

• Korzyści zdrowotne - większość produktów w diecie to produkty pełnowartościowe, a zatem bogate w błonnik, witaminy i minerały oraz niską zawartość tłuszczów nasyconych

• Miłość do zwierząt – wiele osób decyduje się nie spożywać produktów zwierzęcych, ponieważ mają do nich głęboki szacunek i miłość i po prostu nie wyobrażają sobie ich jedzenia

• Etyka - wielu wegan nie akceptuje ani nie zgadza się z praktykami i okrucieństwem związanym z produkcją mięsa

• Środowisko - wiele osób decyduje się na weganizm po zapoznaniu się z wpływem, jaki przemysł mięsny może mieć na środowisko (CO2, odpady, zanieczyszczenia itp.)

Ważne uwagi

Mając na uwadze, że większość dostępnych obecnie codziennych opcji menu zawiera jakąś formę produktów pochodzenia zwierzęcego, nawet opcje wegetariańskie zwykle zawierają ser, jajka, mleko lub masło, weganom może być trudno uzyskać różnorodność posiłków. Uważamy, że ważne jest, aby zapewnić innowacyjne menu i pomysły, które wypełniają lukę i oferują różnorodność bez względu na wybór diety. Chodzi po prostu o wykazanie się kreatywnością i zmianę niektórych składników. Chociaż liczba wegan na całym świecie gwałtownie wzrosła w ciągu ostatniej dekady, mają oni trudności z utrzymaniem zbilansowanej diety. Wiele sklepów ma niewielki wybór, a wybory wegańskie są często ograniczone do węglowodanów i cukru. Dlatego niekiedy lepszym wyborem jest skorzystanie z diety pudełkowej i specjalistycznego cateringu. Mamy wtedy pewność, że otrzymamy nie tylko wegańskie, ale też zdrowe i smaczne jedzenie i to prosto do domu. Takie posiłki mają wiele zalet

Dostarczają wapnia

Wapń jest kluczowym czynnikiem w tworzeniu zdrowych kości i odgrywa istotną rolę we wzroście i rozwoju, dlatego bardzo ważne jest, aby uzyskać jego wystarczającą ilość. Może to stanowić problem dla wegan, ponieważ wapń jest najczęściej spożywany w produktach mlecznych, takich jak mleko i jogurt. Ten minerał znajduje się w wielu zielonych warzywach, takich jak kapusta, rukiew wodna, brokuły, pietruszka i wodorosty. Wapń można znaleźć w migdałach, ciecierzycy i fasoli, a także w żywności wzbogaconej, takiej jak tofu wapniowe i wzbogacony sok pomarańczowy.

Zróżnicowane posiłki

Wielu wegan nie spędza wystarczająco dużo czasu na planowaniu posiłków, więc ostatecznie zadowalają się łatwo dostępnymi i bogatymi w skrobię produktami, takimi jak makaron, frytki i chleb. To nie jest dobre dla zdrowia i talii. Catering dostarcza zdrowszą, pełnowartościową żywność, zapewniającą organizmowi niezbędne składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Duża liczba roślin (im jaśniejsze, tym lepsze), w tym warzywa, owoce, jagody, produkty pełnoziarniste i orzechy, są gwarancją, że otrzymasz wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Zwiększyć wchłanianie żelaza

Niedobór żelaza jest powszechny wśród wegan, ponieważ nie zastępują czerwonego mięsa innymi pokarmami dostarczającymi ten metal. Najlepszym sposobem zapobiegania niedoborowi żelaza jest spożywanie dużej ilości pełnych ziaren i roślin strączkowych, ponieważ są one bogate w żelazo. Rozsądnie jest również spożywać pokarmy zawierające duże ilości witaminy C, takie jak truskawki, owoce cytrusowe, jarmuż i warzywa, ponieważ witamina C znacznie zwiększa szybkość wchłaniania żelaza przez organizm.