Nie... nie zrobiłam tego! Nie odważyłam się... prawda? O tak, odważyłam się! ???? Dodałam kozi ser do smoothie. Soczyste, słodkie, czekoladowe smoothie. Z kremowym kozim serem, i karmelizowanymi gruszkami. Och, dekadencja! Pomysł przyszedł mi do głowy podczas dyskusji z Joann i Norą po tym, jak opublikowałam ten przepis na kremową sałatkę z kurczakiem, awokado i kozim serem. Po prostu dostałam nagłą inspirację, żeby użyć awokado i koziego sera razem w smoothie. Z jakiegoś powodu, często dostaję takie inspiracje, kiedy odpowiadam na komentarze... To chyba nic złego, więc nie przestawajcie komentować, bo to one sprawiają, że mój mózg wpada na genialne pomysły. W każdym razie, tak bardzo spodobał mi się pomysł użycia koziego sera w smoothie, że MUSIAŁAM go wypróbować, a im szybciej tym lepiej. Pomyślałam, że jego pikantny smak, subtelna słoność i pyszna kremowa konsystencja dodałyby tak wiele do gęstego, słodkiego i kremowego smoothie. Zdecydowanie stworzyłoby to najbardziej interesujące słodko-pikantne doświadczenie, a wszyscy wiecie, jak wielkim fanem tej koncepcji jestem! Muszę Wam powiedzieć, że miałam całkowitą rację! To połączenie jest po prostu nadzwyczajne. To smakuje jak niebo w szklance. Tak bardzo jak nie mogę się doczekać, aby spróbować kombinacji awokado / koziego sera, zdecydowałam się pominąć ją tym razem, ponieważ chciałam, aby karmelizowana gruszka naprawdę błyszczała. A ja po prostu MUSIAŁAM mieć tam karmelizowaną gruszkę. Hej, wszyscy musimy czasem podejmować decyzje. Niektóre trudniejsze niż inne. Ta nie była oczywista, ale nie obawiajcie się... Mam mnóstwo awokado w lodówce. Wiesz, co to oznacza... O tak! To się stanie. Już niedługo. KARMELIZOWANA GRUSZKA, CHOCOLATE AND GOAT CHEESE SMOOTHIE SKŁADNIKI (Serwuje 1) 1 gruszka bosc 1 łyżka ekstra ciemnego kakao w proszku ¼ szklanki beztłuszczowego jogurtu greckiego 1 szklanka mleka migdałowego (lub mleka według własnego wyboru) 1 łyżka niearomatyzowanego białka serwatkowego w proszku 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miękkiego koziego sera 1 łyżka płatków kakao ¼ łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia szczypta mielonego kardamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastaw piekarnik na gotowanie. Przekrój gruszkę na pół, usuń rdzeń i pokrój każdą połówkę na 3-4 plasterki. Ułożyć plasterki w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i lekko oprószyć mielonym kardamonem. Umieść pokrojone gruszki w piekarniku pod brojlerem i piecz, aż nabiorą złotobrązowego koloru i zaczną bulgotać na powierzchni, około 3-5 minut, w zależności od ustawienia stojaka. Odwróć plastry gruszek i piecz, aż druga strona będzie złocista. Pilnuj gruszek, aby się nie przypaliły. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Możesz przygotować gruszki wcześniej i przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku, aż będą gotowe do użycia (oczywiście, możesz zrobić więcej niż jedną naraz!) Kiedy gruszki będą wystarczająco zimne, dodaj wszystkie składniki do mini blendera lub robota kuchennego i przetwarzaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do szklanek i udekoruj pokruszonym kozim serem oraz kilkoma płatkami kakao, jeśli chcesz. 321shares