Pacjenci często słyszą te słowa po przejściu różnych zabiegów chirurgicznych. Tłuste i smażone potrawy to pierwsze co przychodzi na myśl, ale na tym nasza wiedza się kończy. Jaka jest zalecana dieta lekkostrawna?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie są podstawowe zasady diety lekkostrawnej?
  • Używaj łatwostrawnego pokarmu
  • Jakie produkty są zalecane i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej?

Dieta lekkostrawna jest modyfikacją zbilansowanej, pełnowartościowej diety. Główna różnica polega na tym , że ograniczamy tłuste, ciężkostrawne potrawy. Rezygnujemy również ze smażenia. Oszczędzamy układowi pokarmowemu nadmiernej ilości wrażeń i pracy.

Kiedy warto stosować dietę lekkostrawną?

Ten rodzaj pożywienia często kojarzy się z jedzeniem szpitalnym i pooperacyjnym. Jest to stwierdzenie bardzo prawdziwe. Dieta lekkostrawna ma za zadanie odciążyć układ pokarmowy, gdyż posiłki są lżejsze, a proces trawienia ułatwiony.
Kiedy należy stosować pokarm lekkostrawny?

  • Na tę przypadłość mogą cierpieć dzieci, zarówno starsze, jak i młodsze.
  • Osoby wracające do zdrowia po zabiegach i operacjach.
  • Pacjenci, u których podczas zakażenia wystąpiła gorączka, są w grupie ryzyka.
  • Choroby przyzębia są częstą przyczyną utraty zębów.
  • Po wycięciu woreczka lub z chorobą wątroby
  • Zapalenie jelit lub błony śluzowej żołądka.

Lekarz często zaleci dietę lekkostrawną, zarówno czasowo (po operacji lub podczas infekcji), jak i na stałe.

Na jakich zasadach opiera się dieta lekkostrawna?

posiłki powinny być lżejsze i łatwiejsze do strawienia dla organizmu. Jak można to osiągnąć? Rezygnujemy ze smażenia czy duszenia w tłuszczu. Zamiast tego możemy piec (w rękawie), gotować (w wodzie lub na parze), lub gotować na wolnym ogniu (w wolnowarze). W pieczeniu nie chodzi o uzyskanie "chrupiącej" skórki. Unikamy też smażenia czy dodawania zasmażki. Najlepiej dodawać tłuszcz do potraw bezpośrednio przed podaniem, gdyż potrawy nasiąknięte tłuszczem mogą być ciężkostrawne.

Regularność posiłków i wielkość porcji są również ważne dla diety lekkostrawnej. Unikaj długich przerw między posiłkami, aby zapewnić łatwiejsze trawienie. Po długiej przerwie istnieje większe ryzyko przejedzenia się. Dodatkowo "w głodzie" niedokładnie gryziemy jedzenie. Skutkuje to tym, że posiłek jest ciężkostrawny.

Powinniśmy również zwrócić uwagę na doprawienie i temperaturę posiłku. Zbyt mocne przyprawy mogą być szkodliwe dla układu pokarmowego, a zbyt zimny lub gorący posiłek również może powodować podrażnienia.

Produkty zalecane i przeciwwskazane