Ciasto, które jest zdrowe i na tyle szybkie w przygotowaniu, że możesz je zjeść na ciepło na śniadanie? To jest dokładnie to, o czym jest ten Cherry Chocolate Instant Bake! Był taki czas w moim życiu, kiedy jadłam błyskawiczne placki na śniadanie prawie każdego ranka... były zdecydowanie moją ulubioną rzeczą do jedzenia, szczególnie zaraz po

Był taki czas w moim życiu, kiedy jadłam błyskawiczne ciastka na śniadanie prawie każdego ranka... były one zdecydowanie moją ulubioną rzeczą do jedzenia, zwłaszcza zaraz po treningu, zwieńczone super hojną porcją tego, co lubię nazywać "Mock Vanilla Custard", dla dodatkowego zastrzyku białka!

Obecnie, wolę jeść jajka i słodkie ziemniaki na śniadanie... ale kiedy w sezonie pojawiają się czereśnie, nie mogę się oprzeć, aby nie zjeść tego konkretnego instant bake, przynajmniej raz lub dwa!

Poważnie, to musi być jedno z najbardziej dekadenckich śniadań, jakie kiedykolwiek jadłam. Jedząc to czuję się jakbym jadła jakiś super odpustowy, ciepły, diabelnie bogaty deser czekoladowy. A jednak, jest ono wypełnione wszelkiego rodzaju dobrymi dla ciebie składnikami!

 

Kiedy pierwszy raz je robiłam, byłam bardzo sceptycznie nastawiona do konsystencji, jaką będzie miało ciasto gotowane w mikrofalówce. W połowie spodziewałam się naprawdę rozczarowującego, twardego i żującego ciasta. Cóż, szczerze mówiąc, byłam mile zaskoczona tym, jak jedwabista i gładka była konsystencja. I chociaż nie jestem wielką fanką używaniakuchenki mikrofalowej, to skoro ten gość siedzi w niej tylko przez minutę do półtorej minuty, to myślę, że nie jest taki zły.

Tak się składa, że naprawdę uwielbiam ziemisty smak mąki gryczanej , więc to właśnie jej używam w tym śniadaniowym wypieku. Jeśli jednak osobiście nie przepadacie za nią, zawsze możecie zastąpić innym rodzajem mąki, na przykład pełnoziarnistą pszenną lub owsianą.

Na koniec, proszę, nie pozwólcie, aby zniechęciła Was dość długa lista składników. Choć może ona sprawiać wrażenie, że to dziecko będzie dość pracochłonne w wykonaniu, to wcale tak nie jest.

Dodatkowo, jesteś tego bardzo warta! Poświęć trochę czasu... Twoje ciało, i Twój umysł, podziękują Ci za to!

 

Aby rozpocząć, nasmaruj miskę do mikrofalówki - francuskie miseczki do zupy cebulowej działają na to cuda! - odrobiną oleju kokosowego i odstaw ją na bok.

Następnie, w małej misce, rozgnieć banana widelcem, aż będzie bardzo kremowy. Dodaj mleko, jajko, miód i ekstrakt waniliowy i ubijaj, aż do bardzo dobrego połączenia.

W osobnej misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj widelcem lub trzepaczką, aż do dokładnego połączenia.

 

Wlej mokrą mieszankę bananowo-jajeczną na suche składniki i wymieszaj widelcem, aż do całkowitego połączenia.

 

Teraz wrzuć około 5 lub 6 słodkich czereśni... możesz jednak chcieć je najpierw wydrylować i przekroić na pół!

A jeśli planujesz użyć ich do dekoracji, równie dobrze możesz od razu zrobić kilka dodatkowych...

 

Dobrze wymieszaj i przelej ciasto do przygotowanej miski do mikrofalówki, a następnie przykryj ją kawałkiem papierowego ręcznika. Upewnij się, że nie wypełniasz miski aż do samej góry - musisz zostawić trochę miejsca, aby ciasto mogło urosnąć!

 

Gotujciasto w mikrofalówce na wysokim ogniu przez około 60-90 sekund, lub do momentu, gdy brzegi ciasta będą w pełni zwarte, a środek wciąż miękki, a nawet lekko niedopieczony.

Aha, podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj krem waniliowy, jeśli planujesz go użyć!

 

Wyjmij ciasto z mikrofalówki, usuń ręcznik papierowy i udekoruj wybranymi przez siebie dodatkami. Moje ulubione dodatki to kilka łyżek kremu waniliowego, kilka słodkich wiśni, szczypta opiekanych płatków kokosowych i szczypta płatków kakao. Wszystkie bardzo dobre wybory, zaufaj mi!