Wokół naturalnych aromatów krąży wiele nieporozumień i plotek. Oto fakty, abyś mógł być lepiej poinformowany o tym powszechnym składniku.

Napisałam krótszą wersję tego postu, który pojawił się na blogu WebMD's Food & Fitness Blog.

Naturalne aromaty można znaleźć w wielu miejscach: w puszce limonkowej wody gazowanej, kartonie jagodowego jogurtu i szklance owocowej herbaty. Są to jedne z najczęstszych składników, jakie można znaleźć na etykietach produktów spożywczych - a jednocześnie jedne z najbardziej mylących.

Co to są "naturalne aromaty"?

Naturalne aromaty pochodzą z roślin lub zwierząt. Według Międzynarodowej Rady ds. Żywności i Informacji, jeśli aromat w żywności zawiera którykolwiek z poniższych składników, jest on uważany za "naturalny":

  • przyprawy
  • owoc lub sok owocowy
  • warzywa lub sok warzywny
  • drożdże jadalne
  • zioło
  • kora
  • pąk
  • korzeń
  • liść lub podobny materiał roślinny
  • mięso, ryby
  • drób
  • jaja
  • produkty mleczarskie
  • produkty fermentacji.

Ale "naturalny aromat" w produkcie to niekoniecznie tylko jeden składnik. Może to być kombinacja różnych składników aromatyzujących - nawet kilkudziesięciu.

Co w ogóle oznacza "naturalny"?

Ważne jest, aby wiedzieć, że FDA ma dość niejasną definicję pojęcia "naturalny". Oznacza to po prostu, że nie zawiera on niczego stworzonego przez człowieka. Mimo, że "naturalny" na etykiecie produktu nie oznacza, że jest on zdrowy, organiczny, prosty, czy że twoja babcia ma go w swojej spiżarni.

Dlaczego używa się naturalnych aromatów?

Czym są naturalne aromaty? Poznaj FAKTY! Kliknij na Tweet

Naturalne (i sztuczne) aromaty mogą nadać żywności lepszy, świeższy smak lub przypominać coś, czego produkt w rzeczywistości nie zawiera - na przykład naturalny aromat owocowy w cukierkach. Naturalne aromaty nie wnoszą niczego odżywczego (żadnych kalorii, żadnych składników odżywczych), a jedynie nadają smak.

Jaka jest różnica między naturalnym a sztucznym smakiem?

Naturalne aromaty pochodzą z roślin i zwierząt. Sztuczne aromaty pochodzą z substancji stworzonych przez człowieka. Jednak oba mogą być (i często są) tworzone w laboratorium, a ich cząsteczki mogą być identyczne.

Co jest złego w naturalnych aromatach?

Istnieje pewna nieufność wobec "naturalnych aromatów" i oto dwa powody, dlaczego tak się dzieje: Po pierwsze, naturalne aromaty często zawierają dodatkowe składniki, takie jak konserwanty i stabilizatory, które sprawiają, że aromat lepiej działa w żywności. Ale te dodatkowe składniki nie muszą pochodzić z naturalnych źródeł.

Po drugie, FDA nie wymaga, aby firmy ujawniały konkretne składniki zawarte w naturalnych aromatach. Nie można więc wiedzieć, jakie składniki zostały użyte i czy należy ich unikać. Na przykład, weganie powinni unikać naturalnych aromatów pochodzących od zwierząt. A osoby z alergiami pokarmowymi muszą dokładnie wiedzieć, co zawiera dany produkt.

Niestety, w przypadku niejasnego terminu "naturalny aromat", pojawia się wiele pytań.

Czy glutaminian sodu może być nazwany naturalnym aromatem?

Nie. Według rzecznika FDA, jeśli produkt zawiera dodatek MSG, musi być on wymieniony na liście składników. I nie może być wrzucony do "przypraw". Ale pamiętaj, że następujące składniki również zawierają MSG (więc jeśli unikasz MSG, unikaj również tych składników)

  • hydrolizowane białko roślinne
  • drożdże autolizowane
  • drożdże hydrolizowane
  • ekstrakt drożdżowy
  • ekstrakty sojowe
  • izolat białka
You might also like: Czy glutaminian sodu jest dla ciebie szkodliwy?

Czy naturalne aromaty mogą zawierać gluten?

Tak. Według rzecznika FDA, naturalny aromat może pochodzić z ziaren zawierających gluten (pszenica, jęczmień i żyto). Niemniej jednak, jeśli tym zbożem jest pszenica, zobaczysz to na etykiecie. Zgodnie z prawem dotyczącym etykietowania, jeśli składnik zawiera białko z pszenicy, słowo "pszenica" musi być zawarte na liście składników lub w oświadczeniu "Zawiera".

Czy naturalne aromaty mogą zawierać któryś z alergenów z Wielkiej Ósemki?

Według FDA, jeśli naturalny aromat zawiera białko z jednego z ośmiu głównych alergenów (orzeszki ziemne, orzechy drzewne, jaja, nabiał, pszenica, soja, ryby i skorupiaki), alergen MUSI być podany na etykiecie zgodnie z ustawą o znakowaniu alergenów i ochronie konsumenta (Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act). Na przykład, jeśli naturalny aromat zawiera białko jajeczne, jajko musi być zadeklarowane na liście składników lub w oświadczeniu "Zawiera".

Czy sezam może być nazwany naturalnym aromatem?

Tak - i to jest niepokojące, ponieważ alergia na sezam jest coraz większym problemem, a sezam może być ukryty (tj. oznaczony jako "naturalny smak") w żywności takiej jak kukurydza cukrowa, ciasto do pizzy i niektóre suplementy witaminowe. Dobre wieści: FDA obecnie bada, czy sezam powinien zostać dodany do istniejących alergenów, takich jak pszenica i orzeszki ziemne, które muszą być wyraźnie wymienione na etykietach żywności.

O co chodzi z bobrowym tyłkiem?

W sieci krąży plotka, że firmy używają oleju z zadków bobrów jako naturalnego aromatu truskawkowego i waniliowego. Według Flavor and Extract Manufacturers Association, substancja pochodząca z gruczołu znajdującego się w pobliżu pupy bobra, zwana castoreum, była używana w niewielkich ilościach w niewielkiej liczbie aromatów, które prawdopodobnie nie są obecnie stosowane. Kastoreum jest głównie używane w przemyśle perfumeryjnym.

Czy powinieneś unikać naturalnych aromatów?

Nieufność i frustracja wokół terminu "naturalne aromaty" jest zrozumiała. Uważam, że lepiej dla nas wszystkich jest wiedzieć, co znajduje się w naszym pożywieniu, abyśmy mogli podejmować właściwe decyzje dla siebie. Dopóki prawo dotyczące etykietowania nie ulegnie zmianie, oto moja rada:

Wybieraj więcej nieprzetworzonej żywności. Nigdy nie powiem ci, żebyś całkowicie zrezygnował z przetworzonej żywności - jest ona faktem dla większości ludzi - ale im więcej nieprzetworzonej żywności jesz, tym mniej prawdopodobne jest, że będziesz spożywał naturalne i sztuczne aromaty. A nawet jeśli tak się dzieje, naturalne aromaty są zazwyczaj wymienione na samym dole listy składników produktu, co oznacza, że są jednym z najmniejszych wagowo składników.

Dodaj swój własny naturalny smak. Wyciśnij limonkę do napoju gazowanego, dodaj truskawki do jogurtu lub dodaj syrop klonowy do zwykłej owsianki, zamiast kupować jej aromatyzowane wersje.

Zadzwoń do firmy. Jeśli chcesz wiedzieć, co dokładnie znajduje się w naturalnym aromacie wymienionym na Twoim napoju lub jogurcie - zwłaszcza jeśli w Twojej rodzinie występują alergie pokarmowe lub starasz się unikać produktów pochodzenia zwierzęcego - skontaktuj się z producentem i zapytaj go o to bezpośrednio.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ...

  • Czy olej kokosowy jest zdrowy?
  • Czy glutaminian sodu jest dla ciebie szkodliwy?
  • Jaja: mity i prawdy, które musisz znać
  • Prawda o cukrze
  • Czy sól jest dla ciebie szkodliwa?