Guawa, znana również jako "Amrood" w języku hindi, jest okrągła/owalna i wypełniona w środku małymi, twardymi nasionami. Pochodząca z Ameryki Środkowej gujawa ma nie tylko wszechstronną warstwę wewnętrzną i zewnętrzną, ale także wyjątkowy smak i zapach. Jest uznawana za jeden z najlepszych superowoców ze względu na liczne korzyści zdrowotne, jakie oferuje. Guawa jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy C i A, likopen, wapń, mangan i potas. Poza tym guawa jest niskokaloryczna, bogata w błonnik i stanowi świetny dodatek do codziennej diety.

Spis treści

    Fakty żywieniowe11 korzyści zdrowotnych płynących z guawy2 najlepsze, zatwierdzone przez dietetyków zdrowe przepisy z wykorzystaniem guawyPodsumowanieCzęsto zadawane pytania (FAQ)

Zanim zagłębimy się w temat, przyjrzyjmy się, co 1 filiżanka tego zielonego, soczystego owocu ma do zaoferowania pod względem składników odżywczych:

Fakty żywieniowe

    Kalorie - 112Białko - 4,2 grama Tłuszcze - 1,6 gramaWęglowodany - 23,6 gramaBłonnik - 8,9 gramaCukier - 14 gramówWitamina C - 377 miligramów

Teraz, gdy już poznaliśmy informacje o wartościach odżywczych tego superowocu, zastanawiasz się, w jaki sposób będzie on wspierał Twoje zdrowie? Przyjrzyjmy się jego licznym korzyściom zdrowotnym w poniższej sekcji:

11 korzyści zdrowotnych płynących z guawy

#1 Pomaga budować odporność

Guawy są bogatym źródłem witaminy C i zawierają prawie 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Witamina C odgrywa ważną rolę w poprawie systemu odpornościowego i chroni przed powszechnymi infekcjami, zabijając złe bakterie i wirusy. Ponadto guawa zwiększa wchłanianie żelaza, dzięki czemu utrzymuje poziom odporności organizmu i sprawia, że jesteś silniejszy.

#2 Owoc przyjazny diabetykom

Guawa jest dobrym źródłem błonnika i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest przyjazna dla diabetyków. Podczas gdy niski indeks glikemiczny hamuje nagły wzrost poziomu cukru, zawartość błonnika zapewnia jego dobrą regulację. Dlatego jest zalecany jako jeden z najlepszych owoców do spożycia przez diabetyków i tych, którzy chcą zapobiec cukrzycy.

#3 Utrzymuje serce w dobrej kondycji i zdrowiu

Guawa zawiera duże ilości potasu i sodu, które pomagają regulować wysokie ciśnienie krwi u pacjentów cierpiących na nadciśnienie. Według ostatnich badań, spożywanie dojrzałej guawy przed posiłkiem spowodowało spadek ciśnienia krwi, obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu i wzrost "dobrego" cholesterolu o 8%. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do poprawy zdrowia serca.

#4 Pomaga w leczeniu zaparć

Guawa zawiera duże ilości błonnika pokarmowego w porównaniu do innych owoców. Jedna gujawa zawiera 12% błonnika, co czyni ją bardzo korzystną dla zdrowia układu trawiennego i zdrowych wypróżnień. Ponadto nasiona gujawy, spożywane w całości lub żute, działają jak doskonałe środki przeczyszczające.

#5 Wspomaga odchudzanie

Guawa jest doskonałym wyborem, jeśli chcesz schudnąć, ponieważ nie tylko pomaga w regulacji metabolizmu, ale także sprawia, że spożycie białek, błonnika i witamin pozostaje bezkompromisowe. Ponadto, guawy zrobić dla bardzo napełniania przekąskę i zachować pełne na długo.

#6 "Dobry dla mózgu" owoc

Oprócz wielu składników odżywczych wymienionych powyżej, guawy są również bogate w witaminy, takie jak B6 i B3, znany również jako pirydoksyna i niacyna odpowiednio. Te dwie witaminy pomagają poprawić krążenie krwi do mózgu, zrelaksować nerwy i stymulować funkcje poznawcze.

Czy wiesz, że...?

Guawa ma wiele zalet, ale według wielu badań liście guawy przynoszą więcej korzyści niż sam owoc. Są bogate w związki fenolowe, które mają działanie antybakteryjne, chroniące przed chorobami zakaźnymi i pasożytniczymi, takimi jak zakażenia gronkowcem i drożdżakami Candida. Oprócz ochrony przed chorobami zakaźnymi, liście guawy są bardzo pomocne w łagodzeniu kaszlu, przeziębienia i działają jako świetny domowy środek na ból zębów, opuchnięte dziąsła i wrzody jamy ustnej.

#7 Poprawia zdrowie skóry

Jeśli należysz do grona osób, które starają się utrzymać z dala od zmarszczek i bruzd na twarzy, guawa jest dla Ciebie idealnym owocem. Gujawa jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak karoten i likopen, a witaminy takie jak A i C pomagają chronić skórę przed różnymi problemami związanymi ze skórą. Spożywanie owoców guawy pomaga odzyskać blask i świeżość skóry, zapobiegając problemom takim jak przebarwienia, cienie pod oczami, zaczerwienienia i trądzik. Dodatkowo, owoc ten pomaga również tonizować i napinać mięśnie twarzy, dzięki czemu skóra pozostaje młoda i elastyczna.

#8 Zmniejsza stres

Dzięki obecnemu w owocach magnezowi, gujawa pomaga rozluźnić mięśnie i nerwy w organizmie. Tak więc, po długim dniu pracy lub męczącej sesji treningowej, zjedzenie gujawy nie tylko uwolni cię od stresu, ale także da twojemu organizmowi dobry zastrzyk energii.

#9 Pomocny w czasie ciąży

Guawa jest bogata w kwas foliowy i witaminę B-9, dlatego jest polecana kobietom w ciąży, ponieważ pomaga w rozwoju układu nerwowego dziecka i chroni płód przed zaburzeniami neurologicznymi. Witamina B obecna w owocu pozwala komórkom dzielić się i pomaga organizmowi tworzyć DNA i materiał genetyczny dla płodu. Dlatego guawa będzie świetnym dodatkiem do Twojej diety w czasie ciąży.

#10 Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Obecność przeciwutleniaczy takich jak likopen, kwercetyna, witamina C i inne polifenole neutralizują wolne rodniki w organizmie i zapobiegają wzrostowi komórek rakowych. Według kilku badań, owoc ten wykazał wyniki w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka prostaty, a także w hamowaniu wzrostu komórek raka piersi.

#11 Poprawia wzrok/wizję

Gujawa jest dobrze znana z tego, że po marchewce wzmacnia wzrok. Ze względu na obecność witaminy A, nie tylko zapobiega pogorszeniu wzroku, ale również pomaga go poprawić. Ponadto, chroni przed rozwojem zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

2 Najlepsze, zatwierdzone przez dietetyków zdrowe przepisy z wykorzystaniem guawy

#1 Guava Yogurt Smoothie

Składniki

    Guawa posiekana na kawałki - 1 filiżankaMrożone plasterki banana - ½ filiżankiNiskotłuszczowy jogurt - ½ filiżankiKostki lodu

Sposób

    Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj schłodzoneSałatka z gujawy i granatu

#2 Sałatka z guawy i granatów

Składniki

    Guawa posiekana 1 filiżankaPerełki granatu 1 filiżankaPrażone orzeszki ziemne 1 łyżkaMięta posiekana 1 łyżkaDressing - sok z limonki 1 łyżkaSól czarna - ¼ łyżeczkiKmin rzymski w proszku - ¼ łyżeczkiCzerwone chili w proszku - ¼ łyżeczkiChat masala - ¼ łyżeczki

Sposób przygotowania

    Wymieszać składniki dressinguPołączyć owoce, orzeszki ziemne, miętę i dressing w misce i dobrze wymieszać.

Podsumowanie

Guawa jest owocem, który choć niedoceniany, oferuje wiele korzyści zdrowotnych, za które ręczyłyby nawet nasze babcie. Jej wyjątkowy smak, aromat i zapach odróżnia ją od innych owoców. Jej wszechstronność pod względem składników odżywczych sprawia, że jest jednym z najlepszych owoców, które można dodać do codziennej diety. Został okrzyknięty super owocem ze względu na bogactwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które pomagają w normalizacji ciśnienia tętniczego, poziomu cukru, chorób serca, a także w utrzymaniu zdrowej i nawilżonej skóry. Tak więc, jeśli szukasz owocu, który nie tylko utrzyma Cię w zdrowiu, ale dostarczy Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu, to nie szukaj więcej, GUAVA jest odpowiedzią na to wszystko.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Jak często można spożywać Guawę w ciągu dnia? O. W ciągu dnia można zjeść 1-2 gujawy, jako przekąskę w środku dnia, rano lub wieczorem. P. Jaka jest idealna ilość gujawy, którą można zjeść w ciągu dnia? A. 80-100 gramów gujawy to idealna porcja w ciągu dnia. Q. Czy nasiona gujawy są szkodliwe dla organizmu? A. Nie, nasiona guawy mają wiele zalet zdrowotnych, ponieważ zawierają dużo błonnika, np. łagodzą zaparcia, zmniejszają zakwaszenie organizmu i zapewniają uczucie sytości. P. Jakie skutki uboczne może mieć spożywanie guawy w nadmiarze? A. Błonnik zawarty w gujawie może powodować luźne ruchy i wzdęcia, jeśli zostanie spożyta w nadmiarze. P. Jaki jest najlepszy czas na spożywanie gujawy? A. Owoce takie jak guawa najlepiej spożywać jako przekąskę w południe, można je też dodawać do śniadania w postaci smoothie lub sałatki.
Tagi: guawa sałatka z granatówguawa smoothieZdrowe korzyści z guawyZdrowe przepisy z guawyFakty żywieniowe guawy