Guawa, znana również jako "Amrood" w języku hindi, jest okrągła/owalna i wypełniona w środku małymi, twardymi nasionami. Pochodząca z Ameryki Środkowej gujawa ma nie tylko wszechstronną warstwę wewnętrzną i zewnętrzną, ale także wyjątkowy smak i zapach. Jest uznawana za jeden z najlepszych superowoców ze względu na liczne korzyści zdrowotne, jakie oferuje. Guawa jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy C i A, likopen, wapń, mangan i potas. Poza tym guawa jest niskokaloryczna, bogata w błonnik i stanowi świetny dodatek do codziennej diety.
Zanim zagłębimy się w temat, przyjrzyjmy się, co 1 filiżanka tego zielonego, soczystego owocu ma do zaoferowania pod względem składników odżywczych:
Teraz, gdy już poznaliśmy informacje o wartościach odżywczych tego superowocu, zastanawiasz się, w jaki sposób będzie on wspierał Twoje zdrowie? Przyjrzyjmy się jego licznym korzyściom zdrowotnym w poniższej sekcji:
Guawy są bogatym źródłem witaminy C i zawierają prawie 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Witamina C odgrywa ważną rolę w poprawie systemu odpornościowego i chroni przed powszechnymi infekcjami, zabijając złe bakterie i wirusy. Ponadto guawa zwiększa wchłanianie żelaza, dzięki czemu utrzymuje poziom odporności organizmu i sprawia, że jesteś silniejszy.
Guawa jest dobrym źródłem błonnika i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest przyjazna dla diabetyków. Podczas gdy niski indeks glikemiczny hamuje nagły wzrost poziomu cukru, zawartość błonnika zapewnia jego dobrą regulację. Dlatego jest zalecany jako jeden z najlepszych owoców do spożycia przez diabetyków i tych, którzy chcą zapobiec cukrzycy.
Guawa zawiera duże ilości potasu i sodu, które pomagają regulować wysokie ciśnienie krwi u pacjentów cierpiących na nadciśnienie. Według ostatnich badań, spożywanie dojrzałej guawy przed posiłkiem spowodowało spadek ciśnienia krwi, obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu i wzrost "dobrego" cholesterolu o 8%. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do poprawy zdrowia serca.
Guawa zawiera duże ilości błonnika pokarmowego w porównaniu do innych owoców. Jedna gujawa zawiera 12% błonnika, co czyni ją bardzo korzystną dla zdrowia układu trawiennego i zdrowych wypróżnień. Ponadto nasiona gujawy, spożywane w całości lub żute, działają jak doskonałe środki przeczyszczające.
Guawa jest doskonałym wyborem, jeśli chcesz schudnąć, ponieważ nie tylko pomaga w regulacji metabolizmu, ale także sprawia, że spożycie białek, błonnika i witamin pozostaje bezkompromisowe. Ponadto, guawy zrobić dla bardzo napełniania przekąskę i zachować pełne na długo.
Oprócz wielu składników odżywczych wymienionych powyżej, guawy są również bogate w witaminy, takie jak B6 i B3, znany również jako pirydoksyna i niacyna odpowiednio. Te dwie witaminy pomagają poprawić krążenie krwi do mózgu, zrelaksować nerwy i stymulować funkcje poznawcze.
Guawa ma wiele zalet, ale według wielu badań liście guawy przynoszą więcej korzyści niż sam owoc. Są bogate w związki fenolowe, które mają działanie antybakteryjne, chroniące przed chorobami zakaźnymi i pasożytniczymi, takimi jak zakażenia gronkowcem i drożdżakami Candida. Oprócz ochrony przed chorobami zakaźnymi, liście guawy są bardzo pomocne w łagodzeniu kaszlu, przeziębienia i działają jako świetny domowy środek na ból zębów, opuchnięte dziąsła i wrzody jamy ustnej.
Jeśli należysz do grona osób, które starają się utrzymać z dala od zmarszczek i bruzd na twarzy, guawa jest dla Ciebie idealnym owocem. Gujawa jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak karoten i likopen, a witaminy takie jak A i C pomagają chronić skórę przed różnymi problemami związanymi ze skórą. Spożywanie owoców guawy pomaga odzyskać blask i świeżość skóry, zapobiegając problemom takim jak przebarwienia, cienie pod oczami, zaczerwienienia i trądzik. Dodatkowo, owoc ten pomaga również tonizować i napinać mięśnie twarzy, dzięki czemu skóra pozostaje młoda i elastyczna.
Dzięki obecnemu w owocach magnezowi, gujawa pomaga rozluźnić mięśnie i nerwy w organizmie. Tak więc, po długim dniu pracy lub męczącej sesji treningowej, zjedzenie gujawy nie tylko uwolni cię od stresu, ale także da twojemu organizmowi dobry zastrzyk energii.
Guawa jest bogata w kwas foliowy i witaminę B-9, dlatego jest polecana kobietom w ciąży, ponieważ pomaga w rozwoju układu nerwowego dziecka i chroni płód przed zaburzeniami neurologicznymi. Witamina B obecna w owocu pozwala komórkom dzielić się i pomaga organizmowi tworzyć DNA i materiał genetyczny dla płodu. Dlatego guawa będzie świetnym dodatkiem do Twojej diety w czasie ciąży.
Obecność przeciwutleniaczy takich jak likopen, kwercetyna, witamina C i inne polifenole neutralizują wolne rodniki w organizmie i zapobiegają wzrostowi komórek rakowych. Według kilku badań, owoc ten wykazał wyniki w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka prostaty, a także w hamowaniu wzrostu komórek raka piersi.
Gujawa jest dobrze znana z tego, że po marchewce wzmacnia wzrok. Ze względu na obecność witaminy A, nie tylko zapobiega pogorszeniu wzroku, ale również pomaga go poprawić. Ponadto, chroni przed rozwojem zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Guawa jest owocem, który choć niedoceniany, oferuje wiele korzyści zdrowotnych, za które ręczyłyby nawet nasze babcie. Jej wyjątkowy smak, aromat i zapach odróżnia ją od innych owoców. Jej wszechstronność pod względem składników odżywczych sprawia, że jest jednym z najlepszych owoców, które można dodać do codziennej diety. Został okrzyknięty super owocem ze względu na bogactwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które pomagają w normalizacji ciśnienia tętniczego, poziomu cukru, chorób serca, a także w utrzymaniu zdrowej i nawilżonej skóry. Tak więc, jeśli szukasz owocu, który nie tylko utrzyma Cię w zdrowiu, ale dostarczy Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu, to nie szukaj więcej, GUAVA jest odpowiedzią na to wszystko.
Komentarze (0)