Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do spożywania śniadania rano, wiedz, że może to prowadzić do osłabienia pamięci, częstych wybuchów drażliwości i zawrotów głowy.

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Ogromna liczba osób, wychodzi z domu bez śniadania. Dla wielu filiżanka kawy i papieros zastępują pierwszy posiłek. Niestety ludzie nie wiedzą, że śniadanie złożone z kawy i papierosa to bardzo niebezpieczne złudzenie. Kawa pobudza wydzielanie soku żołądkowego, którego fizjologiczne właściwości są niebezpieczne dla pustego żołądka, a papieros oprócz uszkadzania płuc wstrzykuje do krwiobiegu taką ilość nikotyny, która prowadzi do zwiększenia produkcji adrenaliny oraz norepinefryna, która z kolei przyczynia się do przyspieszenia akcji serca, nerwowości i zwiększonego wydzielania soku żołądkowego. Nadmierna wydzielina żołądkowa wypełnia żołądek i przy braku pokarmu niszczy błonę śluzową, co z czasem prowadzi do wystąpienia chorób, takich jak zapalenie żołądka i wrzody. Dlatego dietetycy jednogłośnie powtarzają, jak ogromne znaczenie ma śniadanie.

Śniadanie pomaga poprawić metabolizm

Według ekspertów osoby, które jedzą śniadanie, mają 3-4 razy wyższy metabolizm w porównaniu z tymi, którzy odmawiają jedzenia rano. Kalorie, które dostają się do organizmu podczas śniadania, są spalane znacznie szybciej w ciągu dnia, przyczyniając się w ten sposób do utrzymania stałej wagi. Również osoby, które rano jedzą śniadanie, mają lepsze wskaźniki krzepnięcia krwi, co wskazuje na lepsze krążenie krwi.

Co powinno zawierać zbilansowane śniadanie?

Prozdrowotne śniadanie powinno zawierać produkty pełnoziarniste: pieczywo pełnoziarniste, herbatniki z mąki pełnoziarnistej, ryż, płatki owsiane, pszenicę i płatki kukurydziane, które zapewniają organizmowi zapotrzebowanie na błonnik i chronią nasz żołądek. Co więcej, błonnik może pomóc zmniejszyć głód i promować dobre funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dzięki bogatej zawartości węglowodanów błonnik dostarcza organizmowi energii na cały poranek, a białka roślinne pomagają w utrzymaniu masy mięśniowej. Twój poranny posiłek powinien również zawierać produkty mleczne (źródła wapnia i białka), jajka, owoce i ciepłe napoje.

Owsianka z cynamonem i gruszką

 Owsianka jest zrobiona z wody i odtłuszczonego mleka, aby utrzymać niską kaloryczność. Trochę mielonego cynamonu sprawia, że smakuje słodko bez dodawania kalorii, a na wierzchu znajduje się soczysta starta gruszka.

Składniki

• 60g / 2¼oz jumbo owsianka owies

• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu i trochę do posypania

• 300 ml półtłustego mleka

• 1 dojrzała średnia gruszka

• 1 kawałek cytryny

Wrzuć płatki owsiane i cynamon do nieprzywierającego rondla z mlekiem i gotuj na małym średnim ogniu przez 4-5 minut, ciągle mieszając, aż będzie bogaty i kremowy. Wlej go do dwóch głębokich misek. Gruszkę należy zetrzeć na grubej tarce i ułożyć na owsiance. Wyciśnij sok z cytryny i posyp szczyptą mielonego cynamonu.

Tosty z awokado

Składniki

• Awokado

• Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 50 ml

• Sok cytrynowy 20 ml

• Sól 2 g

• Chleb tostowy 10 kawałków.

• Czosnek

• 2 goździki

Grzanki z przekąskami można zrobić bardzo szybko. Połączenie chrupkich grzanek o smaku czosnku z awokado doskonale się uzupełniają. Eksperci zalecają, aby często włączać do diety potrawy z czosnkiem, i to nie tylko zimą.

Aby zrobić grzanki czosnkowe, należy wziąć chleb tostowy (wczoraj), oliwę z oliwek, czosnek, awokado, sól, sok z cytryny. Chleb tostowy pokrój na dwie części. Posmaruj wierzch chleba odrobiną oliwy z oliwek. Przygotowane pieczywo chrupkie włożyć do gorącego piekarnika w temperaturze 180 ºC na 5-7 minut. Jeśli kupiłeś twarde awokado, włóż je na noc do torby jabłek. Owoce awokado dojrzewają bardzo szybko. Awokado umyj, osusz, obierz, usuń pestkę. Zmiksuj w blenderze. Dodaj posiekany czosnek, sól, 1 łyżka. oliwa z oliwek, 1 łyżka stołowa sok cytrynowy. Wymieszaj ponownie. Wyjmij gotowy suszony chleb z piekarnika. Ochłonąć. Zetrzyj wierzch bochenka pokrojonym ząbkiem czosnku. Udekoruj ziołami. Podawaj grzanki na przekąskę.

Kanapki z tuńczykiem

To prosta i pyszna przekąska. Te kanapki można podać na śniadanie, zabrać do pracy lub przygotować na piknik. Będziesz potrzebował tuńczyka w puszce. Kanapki z tuńczykiem przypadną do gustu miłośnikom lekkich przekąsek. Przygotowanie nie jest trudne.

Składniki:

• Biały chleb - 2 kromki

• Tuńczyk w puszce - 50 gramów

• Majonez - 2 łyżki. łyżki

• Musztarda - 1 łyżka. łyżka

• Cytryna - 1/3 sztuki

Włożyć tuńczyka do miski. 2. Dodać majonez. 3. Wyciśnij sok z cytryny na majonez i tuńczyka. 4. Włożyć musztardę do miski. 5. Wymieszaj. 6. Podgrzej chleb lub upiecz go w tosterze. 7. Posmaruj chleb mieszanką tuńczyka i majonezu i podawaj.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz