Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do spożywania śniadania rano, wiedz, że może to prowadzić do osłabienia pamięci, częstych wybuchów drażliwości i zawrotów głowy.
Ogromna liczba osób, wychodzi z domu bez śniadania. Dla wielu filiżanka kawy i papieros zastępują pierwszy posiłek. Niestety ludzie nie wiedzą, że śniadanie złożone z kawy i papierosa to bardzo niebezpieczne złudzenie. Kawa pobudza wydzielanie soku żołądkowego, którego fizjologiczne właściwości są niebezpieczne dla pustego żołądka, a papieros oprócz uszkadzania płuc wstrzykuje do krwiobiegu taką ilość nikotyny, która prowadzi do zwiększenia produkcji adrenaliny oraz norepinefryna, która z kolei przyczynia się do przyspieszenia akcji serca, nerwowości i zwiększonego wydzielania soku żołądkowego. Nadmierna wydzielina żołądkowa wypełnia żołądek i przy braku pokarmu niszczy błonę śluzową, co z czasem prowadzi do wystąpienia chorób, takich jak zapalenie żołądka i wrzody. Dlatego dietetycy jednogłośnie powtarzają, jak ogromne znaczenie ma śniadanie.
Według ekspertów osoby, które jedzą śniadanie, mają 3-4 razy wyższy metabolizm w porównaniu z tymi, którzy odmawiają jedzenia rano. Kalorie, które dostają się do organizmu podczas śniadania, są spalane znacznie szybciej w ciągu dnia, przyczyniając się w ten sposób do utrzymania stałej wagi. Również osoby, które rano jedzą śniadanie, mają lepsze wskaźniki krzepnięcia krwi, co wskazuje na lepsze krążenie krwi.
Prozdrowotne śniadanie powinno zawierać produkty pełnoziarniste: pieczywo pełnoziarniste, herbatniki z mąki pełnoziarnistej, ryż, płatki owsiane, pszenicę i płatki kukurydziane, które zapewniają organizmowi zapotrzebowanie na błonnik i chronią nasz żołądek. Co więcej, błonnik może pomóc zmniejszyć głód i promować dobre funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dzięki bogatej zawartości węglowodanów błonnik dostarcza organizmowi energii na cały poranek, a białka roślinne pomagają w utrzymaniu masy mięśniowej. Twój poranny posiłek powinien również zawierać produkty mleczne (źródła wapnia i białka), jajka, owoce i ciepłe napoje.
Owsianka jest zrobiona z wody i odtłuszczonego mleka, aby utrzymać niską kaloryczność. Trochę mielonego cynamonu sprawia, że smakuje słodko bez dodawania kalorii, a na wierzchu znajduje się soczysta starta gruszka.
Składniki
• 60g / 2¼oz jumbo owsianka owies
• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu i trochę do posypania
• 300 ml półtłustego mleka
• 1 dojrzała średnia gruszka
• 1 kawałek cytryny
Wrzuć płatki owsiane i cynamon do nieprzywierającego rondla z mlekiem i gotuj na małym średnim ogniu przez 4-5 minut, ciągle mieszając, aż będzie bogaty i kremowy. Wlej go do dwóch głębokich misek. Gruszkę należy zetrzeć na grubej tarce i ułożyć na owsiance. Wyciśnij sok z cytryny i posyp szczyptą mielonego cynamonu.
Składniki
• Awokado
• Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 50 ml
• Sok cytrynowy 20 ml
• Sól 2 g
• Chleb tostowy 10 kawałków.
• Czosnek
• 2 goździki
Grzanki z przekąskami można zrobić bardzo szybko. Połączenie chrupkich grzanek o smaku czosnku z awokado doskonale się uzupełniają. Eksperci zalecają, aby często włączać do diety potrawy z czosnkiem, i to nie tylko zimą.
Aby zrobić grzanki czosnkowe, należy wziąć chleb tostowy (wczoraj), oliwę z oliwek, czosnek, awokado, sól, sok z cytryny. Chleb tostowy pokrój na dwie części. Posmaruj wierzch chleba odrobiną oliwy z oliwek. Przygotowane pieczywo chrupkie włożyć do gorącego piekarnika w temperaturze 180 ºC na 5-7 minut. Jeśli kupiłeś twarde awokado, włóż je na noc do torby jabłek. Owoce awokado dojrzewają bardzo szybko. Awokado umyj, osusz, obierz, usuń pestkę. Zmiksuj w blenderze. Dodaj posiekany czosnek, sól, 1 łyżka. oliwa z oliwek, 1 łyżka stołowa sok cytrynowy. Wymieszaj ponownie. Wyjmij gotowy suszony chleb z piekarnika. Ochłonąć. Zetrzyj wierzch bochenka pokrojonym ząbkiem czosnku. Udekoruj ziołami. Podawaj grzanki na przekąskę.
To prosta i pyszna przekąska. Te kanapki można podać na śniadanie, zabrać do pracy lub przygotować na piknik. Będziesz potrzebował tuńczyka w puszce. Kanapki z tuńczykiem przypadną do gustu miłośnikom lekkich przekąsek. Przygotowanie nie jest trudne.
Składniki:
• Biały chleb - 2 kromki
• Tuńczyk w puszce - 50 gramów
• Majonez - 2 łyżki. łyżki
• Musztarda - 1 łyżka. łyżka
• Cytryna - 1/3 sztuki
Włożyć tuńczyka do miski. 2. Dodać majonez. 3. Wyciśnij sok z cytryny na majonez i tuńczyka. 4. Włożyć musztardę do miski. 5. Wymieszaj. 6. Podgrzej chleb lub upiecz go w tosterze. 7. Posmaruj chleb mieszanką tuńczyka i majonezu i podawaj.
Komentarze (0)