Przekąski z małą ilością kalorii są coraz bardziej popularne. Podajemy wam przepisy na kilka smacznych i zdrowych dań, których zaletą jest niskokaloryczność.

Sałatka z fety i buraków

Ta pyszna i zdrowa sałatka z fety, buraków i pomarańczy jest bardzo lekka. Składniki dobrze ze sobą współgrają, a dressing sprawia, że danie jest aksamitne.

Składniki

• 1 gotowany burak (mały);

• 1 pomarańcza;

• 120 g sera feta;

• 3 łyżki. l. Oliwa z oliwek;

• 3-4 łodygi zielonej cebuli (część biała);

• 2 łyżeczki ocet winny;

• szczypta soli;

• nasiona sezamu - do posypania.

Przygotujmy składniki do przygotowania sałatki. Pomarańczę należy obrać i pokroić na małe kawałki. Buraki i fetę pokrój w kostkę. Do przygotowania dressingu wymieszaj oliwę z oliwek, posiekaną cebulę, ocet winny i 1 łyżkę soku z plasterków pomarańczy. Buraki, pomarańczę przełożyć do salaterki, posolić, polać dressingiem i wymieszać. Na wierzchu ułóż losowo kawałki fety i posyp sezamem.

Naleśniki z cukinią

Inna opcja to niezwykłe naleśniki z cukinii: z mielonym filetem z kurczaka i zieloną cebulą. To nie są nawet naleśniki, a raczej letnie kotlety, okazują się pyszne, dość dietetyczne!

Przygotowując potrawy z startej cukinii staraj się nie wylewać płynu z cukinii, ponieważ jest on bogaty w minerały i pierwiastki śladowe. W tym przepisie płyn z cukinii nie przeszkadza i nie fermentuje ciasta, ponieważ filet z kurczaka dobrze wchłania nadmiar wilgoci i wygodnie jest gotować naleśniki.

 Składniki:

• Cukinia 600g

• Filet z kurczaka 400 g

• Mały pęczek zielonej cebuli

• 2 jajka

• 3 łyżki mąki

• 1 niekompletna łyżeczka Sól

• Kilka szczypt świeżo zmielonego czarnego pieprzu

• Olej roślinny do smażenia

 Filet z kurczaka obrać, posiekać nożem lub posiekać w malakserze. Zamiast mięsa mielonego z piersi można użyć gotowego mielonego kurczaka. Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Posiekaj zieloną cebulę. Połącz w jednej misce mielonego kurczaka, cukinię i zieloną cebulę. Dodać 2 jajka, sól (1 łyżeczka soli) i pieprz (kilka szczypt pieprzu). Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę (3 łyżki). Dobrze wymieszaj. Konsystencja powinna być lepka. Podgrzej patelnię 3 łyżkami oleju roślinnego. Nabierz ciasto cukinowe łyżką i włóż do gorącej patelni. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia przez 3 minuty z jednej strony. Odwróć placki szpatułką i smaż przez kilka minut z drugiej strony na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

Risotto z indykiem

To bardzo smaczna przekąska która doskonale nadaje się na główne danie obiadowe.

Składniki

• Filet z piersi indyka 400 g

• Ryż 300 g

• Cebula 1 szt.

• Masło 100 g

• Pieczarki 250 g

• Wytrawne białe wino 100 ml

• Twardy ser 50 g

• Sól

• Pieprz

Filet z indyka włożyć do lekko osolonej wody i gotować 30 minut. Woda powinna lekko przykrywać filety. W rondelku rozpuść niewielką porcję masła i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj resztę masła, roztop i dodaj ryż. Zwiększ nieco ogień i równomiernie namocz olej, mieszając ryż. Dodaj wino i od czasu do czasu mieszając ryż, poczekaj, aż namoczy.

Wlej kilka chochli bulionu, zamieszaj risotto. Rosół dodawać stopniowo po wchłonięciu poprzedniej porcji. W sumie ryż powinien gotować się około 25 minut. Pieczarki przełożyć do osobnego pojemnika do miękkości. Dodaj drobno posiekany ugotowany filet i trochę śmietany. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Gdy ryż będzie gotowy, dodaj do niego grzyby i indyka, przetrzyj ser. Wymieszaj ostatni raz i podawaj.

Koktajl gruszkowo-bananowy ze szpinakiem

Po co dodawać szpinak do koktajli? Okazuje się, że taki składnik jak zielenina liściasta podnosi smak napoju o rząd wielkości. Do smoothie można dodawać nie tylko neutralny szpinak, ale także inne warzywa o jasnym smaku: pietruszkę, sałatę (sałatę należy łączyć z sokiem z cytryny, aby zrównoważyć gorzki smak liści).

Składniki:

• 1 dojrzały banan;

• 1 gruszka;

• Pęczek szpinaku (około 50 g);

• 1-2 łyżki miodu (dostosuj słodycz do smaku);

• 1-2 łyżki soku z cytryny;

• 1-2 łyżki nasion lnu;

• 100-200 ml zimnej wody (w zależności od pożądanej konsystencji koktajlu).

Szpinak należy zanurzyć w zimnej wodzie na 5 minut, a następnie dokładnie wypłukać. Gruszkę i banana obrać, gruszkę obrać. Zaleca się zastosowanie zimnej wody, ponieważ koktajle owocowe są smaczniejsze po schłodzeniu. Możesz wrzucić kilka kostek lodu do wody lub użyć mrożonego banana do koktajlu. Połącz w blenderze gruszkę i banana, pokrój na kawałki, liście szpinaku, miód, len, wodę i sok z cytryny.