Ta szalejąca pandemia zdołała powalić cały świat na kolana. Jednak jasną stroną tej sytuacji jest to, że ludzie zaczęli teraz poważnie traktować swoje zdrowie. Większość z nich jest już świadoma, że prowadzenie zdrowego stylu życia przynosi ogromne korzyści i skupia się na różnych czynnikach, które pomagają w osiągnięciu i utrzymaniu dobrego zdrowia. Ludzie świadomie zaczęli przechodzić na jedzenie pełnych ziaren, zieleniny, sfermentowanej żywności i naturalnych produktów spożywczych, unikając tych przetworzonych.

Miłośnicy żywności, dietetycy i eksperci od zdrowia dużo dyskutują na temat fermentowanej żywności i jej wpływu na zdrowie. Sfermentowana żywność jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy K2. Fermentacja to naturalnie zachodzący proces beztlenowy, podczas którego mikroorganizmy, takie jak drożdże i bakterie, rozkładają węglowodany obecne w żywności na kwas organiczny, alkohol i gazy. Metoda ta pomaga w konserwacji żywności, a jednocześnie wzbogaca ją o szereg bakterii, które poprawiają zdrowie i odporność jelit. Te dobroczynne właściwości nie tylko kwalifikują sfermentowaną żywność indyjską jako superfoods, ale także jako żywność, która powinna być częścią Twojego codziennego posiłku.

Teraz, gdy już dowiedzieliśmy się, jak ważna jest żywność fermentowana, przyjrzyjmy się jej wielu rodzajom i niektórym unikalnym fermentowanym produktom spożywczym, które można znaleźć tylko w Indiach!

Spis treści

    Fermentowana żywność i jej rodzaje6 indyjskich fermentowanych superfoodsPodsumowanieCzęsto zadawane pytania (FAQ)

Żywność fermentowana i jej rodzaje

Sfermentowana żywność jest ważną częścią tradycyjnej kuchni indyjskiej, niezależnie od stanu, w którym się znajdujesz. Przyrządza się je z różnych składników, a także z kolorowych owoców i warzyw. Zasadniczo istnieje 7 rodzajów fermentowanej żywności:

    Wykonane ze zbóż i/lub nasion roślin strączkowych - Idli, dosa, Ambala, nan, pazhaya, itp. Na bazie maślanki, w tym zbóż/roślin strączkowych - Kadi, Kulu, Mor Kuzhambu, itp. Fermentowane słodycze i przekąski - Tiskari, jalebi, Bhatura, Torani, Changpa, Thuktal itd. Wyprodukowane z mleka - Curd, Philuk, Somar, Chhu, Chirpin, itp. Z niedojrzałych owoców, pędów bambusa, warzyw - kapusta kiszona, Iromba, Meshu, Goyang, Gundruk, Sinki, Khorisa-Tenga, itp. Z produktów mięsnych - Yak Satchu, Hentak, Lona Ilish, Uttonggari, itp. Wykonane z nasion roślin strączkowych - Bedwin roti, dhokla, khaman, Madrah, wadi, Bekanthu, Hawaijar, itp.

6 indyjskich fermentowanych superfoods

#1 Enduri Pitha

Jest to produkt spożywczy pochodzący ze stanu Odisha. Przygotowuje się ją w czasie festiwalu prathamastami z czarnej gramy i parboiled rice. Te dwa składniki są mielone razem, aby uzyskać ciasto, które jest następnie fermentowane. Ciasto jest następnie rozprowadzane na liściu kurkumy i gotowane na parze. Potrawa jest lekkostrawna i może być spożywana przez osoby z każdej grupy wiekowej.

Wartość odżywcza (Nutritional Quotient)

100 gramów Enduri Pitha zawiera:

    Węglowodany - 47,35 gmsBiałka - 7,13 gmsTłuszcz - 4,04 gms Błonnik - 2,95 gms.

Spożywana w sezonie zimowym jest bogata w białko, dodaje energii i wzmacnia system odpornościowy organizmu.

#2 Hawaijar

Wykonany z soi, Hawaijar jest bogatym źródłem białka. Ten produkt spożywczy jest typowo konsumowany w stanie Manipur. Ma on specyficzny smak i jest dość lepki. Jednym z mikroorganizmów odpowiedzialnych za fermentację jest Bacillus spp, który pomaga w regulacji stanów zapalnych w organizmie. Danie przygotowuje się poprzez fermentację ugotowanych ziaren soi w liściach bananowca lub figowca, które przechowuje się w zamkniętym bambusowym koszu przez 3-5 dni. Ze względu na wysoką zawartość białka, potrawa polecana jest dla dorosłych i dzieci powyżej 10 roku życia.

Wartość odżywcza

100 gramów hawajaru zawiera:

    Węglowodany - 9,4 gmsBiałka - 43,8 gmsTłuszcz - 1,75 gms Błonnik - 5,56 gms.

#3 Gundruk

Choć tradycyjnie z Nepalu, to danie jest bardzo powszechnie spożywane w północno-wschodnich stanach Arunachal Pradesh, Assam i Meghalaya. Gundruk przygotowuje się z fermentujących warzyw liściastych, takich jak liście gorczycy, kalafiora, zieleniny i rzodkiewki, i używa się go jako dania dodatkowego. Rolnicy pozwalają zielonym liściom więdnąć przez dzień lub dwa, a następnie wbijają je w niewielką ilość wody, wyciskają i wreszcie pakują do szczelnie zamkniętych słoików na kilka dni, aby sfermentować. Kiedy liście są już odpowiednio sfermentowane, wyjmuje się je, suszy na słońcu i wykorzystuje. Proces ten sprawia, że liście są bogate w mikroorganizmy, a także potas, wapń i sód.

Wartość odżywcza: 1 gram Gundruku zawiera:

    Węglowodany - 48%Białka - 49%Tłuszcz - 3%

#4 Dahi (Jogurt indyjski)

Znajdujący się w każdym indyjskim domu, Dahi jest przygotowywany przez naturalną fermentację mleka krowiego lub bawolego. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, ryboflawiny, witaminy B-complex i bakterii kwasu mlekowego. Stosowany w codziennej diecie jest bogaty w probiotyki, czyli dobre bakterie, dzięki czemu poprawia zdrowie jelit. Ponadto hamuje wzrost E. coli i innych złych bakterii w jelitach.

Wartość odżywcza (Nutritional Quotient)

100 gramów twarogu zawiera:

    Węglowodany - 4,7 gmsBiałka - 3,5 gms Tłuszcz - 3,3 gms Woda - 88%.

Kilka badań wykazało, że bakterie probiotyczne pomagają w poprawie układu odpornościowego i obniżają poziom cholesterolu.

#5 Dhokla

Dhokla to tradycyjna sfermentowana żywność, będąca podstawowym produktem spożywczym w Gujarat. Przygotowuje się ją z grama bengalskiego i/lub ryżu. Mąka z ryżu i pulpy jest fermentowana z twarogiem, a następnie gotowana na parze. Powstały w ten sposób produkt jest przewiewny i gąbczasty. Proces fermentacji zwiększa właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu jest lekkostrawny i odpowiedni dla diabetyków. Pomaga w zwalczaniu chorób związanych z wiekiem i cukrzycy.

Wartość odżywcza (Nutritional Quotient)

100 gramów dhokli zawiera:

    Carbs - 16 gmsProteins - 6.8 gms Fat - 7 gms Fiber -2-8 gms

#6 Sel roti

Jest to sfermentowany produkt spożywany w Sikkim i Darjeeling w kształcie pierścienia, przygotowany z lokalnie uprawianego ryżu, który moczy się przez noc w zimnej wodzie. Namoczony ryż jest następnie ubijany i mieszany z cukrem, mąką pszenną, masłem i przyprawami, takimi jak kardamon, gałka muszkatołowa i goździki. Mieszaninę tę zagniata się następnie w ciasto i pozostawia do fermentacji. Sel Roti jest podobny w wartości odżywczej do idli i jest dobrym źródłem strawnych białek.

Wartość odżywcza

1 Sel Roti zawiera:

    Węglowodany - 30,9 gmsBiałka - 3,2 gms Tłuszcz - 3,6 gms Błonnik - 1,1 gms.

Podsumowanie

Tradycyjna kuchnia indyjska obfituje w różnorodne fermentowane produkty spożywcze przyrządzane z różnych surowców. Te produkty spożywcze są pełne składników odżywczych i niezbędnych witamin i minerałów. Pomagają one wzmocnić system odpornościowy organizmu i zwalczają powszechne choroby, takie jak przeziębienie, niestrawność, otyłość i wiele innych dolegliwości. Na co więc czekasz? Idź naprzód i włącz te wyjątkowe fermentowane produkty spożywcze do swojej diety i czerp z nich wiele korzyści.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Czy fermentacja zwiększa wartość odżywczą produktu spożywczego? A. Tak, fermentacja zwiększa wartość odżywczą niektórych produktów spożywczych. Dodatkowo, poprawia dostępność witamin i minerałów do wchłonięcia przez organizm. P. Czy sfermentowane produkty są łatwe do strawienia? A. Tak, ponieważ większość węglowodanów złożonych i cukrów ulega rozkładowi podczas procesu fermentacji, co sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne. P. Jaki jest wpływ sfermentowanych produktów spożywczych na układ odpornościowy? O. Odpowiedź immunologiczna organizmu w dużej mierze zależy od stanu zdrowia twoich jelit. Spożywanie fermentowanych produktów spożywczych bogatych w bakterie probiotyczne sprawia, że twoje jelita są silne, co z kolei przekłada się na odpowiedź immunologiczną organizmu. P. Czy fermentowane produkty spożywcze mają wpływ na nastrój i zachowanie człowieka? A. Jelito jest wypełnione neuronami, które mogą mieć bezpośredni wpływ na emocje i uczucia danej osoby. Dlatego zdrowe jelita oznaczają lepszy i szczęśliwszy nastrój.
Tags: dahiDhoklaEnduri PithafermentacjaFermentowana żywnośćGundrukHawaijarindian fermentowana żywnośćSel roti