Trwa sezon na pomarańcze. Ale nie byle jakie pomarańcze. Pomarańcze Navel. Wielkie, OGROMNE, cudowne, soczyste, słodkie pomarańcze. Och, uwielbiam, kiedy tak się dzieje. Mam wrażenie, że w nadchodzących dniach i tygodniach będę robić wiele rzeczy "pomarańczowych". Pomarańcze lubię tak bardzo, że zazwyczaj jem je "zwykłe", z samego rana. Albo kroję je na małe kawałki, wrzucam do miski z około pół filiżanki twarożku i posypuję odrobiną cynamonu. Pyszności! To była moja popołudniowa przekąska przez ostatnie półtora tygodnia. Ale uwielbiam też dodawać je do sałatek. Albo jeszcze lepiej, uczynić z nich gwiazdę sałatki, jak to miało miejsce w przypadku tej. Chyba uzależniłam się od sałatek, naprawdę. Uwielbiam tworzyć najróżniejsze kombinacje, a wszystkie są tak dobre i szybko się je przygotowuje. Idealne na pracowite, tygodniowe wieczory! Hej, sałatki są tak dobre i zabawne, że już prawie zapomniałam o makaronach! ???? Prawie. Tylko nie do końca. Hmmmm... Zastanawiam się, czy pomarańcze dobrze współgrałyby z makaronem? Albo ryż, może? Ooooh, muszę stworzyć różne dobre rzeczy z wykorzystaniem pomarańczy. W końcu mam ich jeszcze sporo w lodówce i oczywiście planuję kupić więcej, zanim sezon się skończy. Ale w międzyczasie, daję wam tę piękną sałatkę. I znowu, możecie pomyśleć, że połączenie jest dziwne... pomarańcze i niebieski ser? A wy co powiecie? Rodzynki? O tak! To działa, zaufajcie mi, naprawdę działa. Spróbuj, a zobaczysz! Sałatka z pomarańczą, endywią i serem pleśniowym SKŁADNIKI (1 porcja) 1 pomarańcza 4 małe endywie, rozdrobnione 30 g orzechów włoskich, posiekanych 20 g rodzynek 25 g sera pleśniowego, pokruszonego Na dressing sok z ½ pomarańczy + sok z powyższej pomarańczy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka tahini ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu INSTRUKCJA Pokrój pomarańczę na cząstki, pracując nad miską, aby nie stracić soku. Po pokrojeniu wszystkich supremek, wyciśnij cały sok z błonki, która pozostała. Wyciśnij sok z połowy kolejnej pomarańczy. Możesz zachować drugą połówkę do udekorowania sałatki lub do schrupania później. Przelej sok do mini blendera lub robota kuchennego. Dodać resztę składników na dressing i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Ułożyć poszatkowaną endywię na dnie talerza do serwowania. Dodać cząstki pomarańczy, orzechy włoskie, rodzynki i ser pleśniowy. Kiedy sałatka będzie gotowa do spożycia, polać ją dressingiem. 55 share