Dlaczego bydłu podaje się hormony? Czy bydło jest traktowane w sposób humanitarny? Odpowiedzi na najważniejsze pytania - abyś mógł podejmować decyzje, które są właściwe dla Twojej rodziny.

Dziękujemy Ohio Beef Council za sponsorowanie tego wpisu. Wszystkie opinie są moje własne.

Jako dietetyk udzielający porad dotyczących żywienia rodzin, postawiłam sobie za cel zdobycie doświadczenia i wiedzy z pierwszej ręki na temat tego, skąd pochodzi żywność. Chcę przekazać Wam jak najwięcej informacji, abyście mogli podejmować decyzje, które będą odpowiednie dla Waszej rodziny.

Dlatego też przez lata korzystałam z możliwości odwiedzenia wszelkiego rodzaju gospodarstw: ekologicznych i konwencjonalnych, hodowlanych i owocowych, małych rodzinnych hodowli bydła oraz dużych hodowli trzody chlewnej. I zawsze staram się mieć otwarty umysł i zadawać wiele pytań - również tych trudnych.

Częścią tej pracy była współpraca z Ohio Beef Council, która reprezentuje 17 000 rodzin hodowców bydła w Ohio, zarówno w gospodarstwach konwencjonalnych, jak i ekologicznych. Dzięki nim miałem okazję odwiedzić farmy bydła mięsnego w całym Ohio, a także w Kolorado, i porozmawiać z rolnikami na temat hodowli bydła i produkcji wołowiny.

Zapytałem, co chcesz wiedzieć o wołowinie i produkcji wołowiny, a następnie udałem się prosto do źródeł i zrobiłem własne badania, aby przynieść Ci odpowiedzi. Mam nadzieję, że pomoże Ci to poczuć się lepiej poinformowanym!

Jaka jest różnica między ekologiczną a konwencjonalną hodowlą bydła? Czy jest różnica w wołowinie?

Wołowina ekologiczna pochodzi od bydła, które nigdy nie otrzymywało antybiotyków ani hormonów stymulujących wzrost. Bydło może być karmione trawą lub zbożem (trzeba sprawdzić na etykiecie), ale to, co je, musi być w 100% organiczne, co oznacza, że żywność została wyprodukowana bez użycia syntetycznych pestycydów i nawozów. Jeśli organiczna wołowina jest ziarno-wykańczane, bydło może spędzić czas w paszarni (aka feedlot), ale ziarno są karmione były organiczne. Bydło hodowane ekologicznie musi mieć również dostęp do otwartej przestrzeni, cienia, obszarów ćwiczeń, świeżego powietrza i bezpośredniego światła słonecznego, zgodnie z Agricultural Marketing Resource Center (dla tego, co jest warte, konwencjonalne bydło było trzymane na zewnątrz w świetle słonecznym w bardzo dużym ośrodku paszowym, który widziałem w Kolorado).

Zarówno organiczna, jak i konwencjonalna wołowina mają te same podstawowe statystyki żywieniowe. Oba są doskonałym źródłem białka, żelaza, cynku, witaminy B12 i innych ważnych witamin z grupy B.

Należy pamiętać, że jeśli widzisz etykiety dla "naturalnie hodowanych" wołowiny, oznacza to, że bydło nie otrzymało antybiotyków lub hormonów - ale pasza nie była organiczna, chyba że określono na etykiecie.

Co to jest farma fabryczna? Dlaczego bydło dostaje antybiotyki? Odpowiedzi na Twoje pytania! Kliknij na Tweet

Z czego zrobiona jest mielona wołowina i co się do niej dodaje?

Mielona wołowina jest produkowana z okrawków wołowych, które są wycinane ze steków i pieczeni podczas przetwarzania, i nie może zawierać wody, fosforanów, wypełniaczy, substancji wiążących, konserwantów ani barwników. Według USDA, mielona wołowina wygląda na jasnoczerwoną na zewnątrz, ponieważ tlen z powietrza reaguje z pigmentami w mięsie (mięso wewnątrz może wyglądać szarobrązowo, ponieważ tlen nie przenika pod powierzchnię).

W jaki sposób produkcja wołowiny wpływa na emisję gazów cieplarnianych?

Hodowla bydła wymaga energii i wody oraz przyczynia się do produkcji gazów cieplarnianych (gazów, które powodują zatrzymywanie ciepła w atmosferze), w dużej mierze dzięki metanowi uwalnianemu podczas odchodów krów.

Więc jeśli chcesz ograniczyć jedzenie mięsa, aby pomóc środowisku, to w porządku. Ale weź pod uwagę również to: Według nowych badań z USDA's Agricultural Research Service, produkcja wołowiny przyczynia się do zaledwie 3,3 procent wszystkich emisji gazów cieplarnianych w Stanach Zjednoczonych (a amerykańscy producenci wołowiny cały czas pracują nad tym, aby być jeszcze bardziej wydajnymi). Rolnictwo w ogóle przyczynia się do emisji około 9 procent. Transport i wytwarzanie energii elektrycznej razem wzięte stanowią 56 procent emisji. Tak więc jedzenie mniejszej ilości mięsa może zmniejszyć Twój osobisty ślad węglowy, ale używanie mniejszej ilości samochodów i zmniejszenie zużycia energii elektrycznej zmniejszy go znacznie bardziej.

Jeszcze kilka rzeczy do rozważenia: W Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza na zachód od Missisipi, wiele sztuk bydła wypasa się na terenach, które w przeciwnym razie nie nadawałyby się do użytku, przekształcając trawę z tych nieużytecznych terenów w białko (to tzw. "upcykling"). Produkowany przez nie nawóz trafia na uprawy takie jak soja i kukurydza jako naturalny nawóz.

Hodowla bydła w Stanach Zjednoczonych wspiera również dużą liczbę gospodarstw rodzinnych. W rzeczywistości 97% gospodarstw zajmujących się hodowlą bydła jest własnością rodzinną.

Dlaczego bydłu podaje się hormony?

Hormony podaje się bydłu, aby pomóc mu w bardziej efektywnym wykorzystaniu spożywanego pokarmu i szybszym przyroście mięśni (mięsa). Jest to szczególnie pomocne w przypadku kastrowanych samców krów (poza bykami używanymi do krycia, samce krów są kastrowane na farmach bydła, ponieważ byki są tak agresywne), ponieważ kastracja zmniejsza ilość naturalnych hormonów, które pomagają bydłu rosnąć. Dodatkowe hormony pomagają to zrekompensować.

Hormony są podawane w formie bardzo małego implantu, który umieszcza się pod skórą za uchem krowy. Hormony te to zazwyczaj estrogen, progesteron i testosteron, a ich ilość jest niewielka, mierzona w nanogramach.

Należy pamiętać, że można kupić wołowinę "bez dodatku hormonów", co oznacza, że bydło nie otrzymuje dodatkowych hormonów. Ale nie można kupić "wołowiny bez hormonów" (lub mleka "bez hormonów" w tej sprawie), ponieważ wszystkie pokarmy zwierzęce zawierają naturalne hormony. Poziomy hormonów nie różnią się znacząco w konwencjonalnym i organicznym mięsie (lub mleku). Ale wybór jest dostępny.

Kiedy i dlaczego bydło wołowe otrzymuje antybiotyki?

Bydło w gospodarstwach konwencjonalnych otrzymuje antybiotyki, gdy jest chore na choroby takie jak zapalenie płuc. Antybiotyki mogą być również dodawane do paszy, aby leczyć większą grupę krów, które były narażone na chorobę, lub aby pomóc im zapobiegać. Wszyscy hodowcy muszą współpracować z lekarzem weterynarii w zakresie stosowania wszelkich leków.

W przypadku zastosowania antybiotyku, hodowca nie może wysłać zwierzęcia na żniwa (czyli do uboju), dopóki lek nie zostanie usunięty z organizmu. Tusze są losowo badane na obecność pozostałości antybiotyków w zakładach przetwórczych, a te, które dadzą wynik pozytywny, nie są dopuszczane do obrotu. Rolnicy, którzy wysyłają bydło z pozostałościami antybiotyków mogą spotkać się z wysokimi karami ze strony USDA, więc oszukiwanie systemu nie leży w ich najlepszym interesie.

Antybiotyki są również stosowane rozważnie, ponieważ są tak drogie. Podczas wizyty na farmie w Ohio, farmer pokazał mi małą buteleczkę antybiotyków, których używa do leczenia chorych krów. Mała buteleczka kosztuje 1500 dolarów, a jego zysk z każdego wołu wynosi zaledwie 100 dolarów, więc nie ma sensu używać więcej leków niż jest to konieczne.

Czy na farmach bydła krowy są traktowane w sposób humanitarny?

W każdej branży zdarzają się złe jabłka. Ale większość rolników naprawdę troszczy się o swoje zwierzęta - gdyby tak nie było, nie prowadziliby tego biznesu. Jak powiedział mi jeden z rolników: Bydłem trzeba się opiekować, nawet jeśli jest Boże Narodzenie, cielęta trzeba urodzić, nawet jeśli jest 3 rano w zimową noc, a rodziny rolnicze często nie jedzą obiadu, dopóki nie zjedzą go ich zwierzęta.

Istnieje również wyjątkowa zachęta do dobrego traktowania zwierząt: Bydło, które jest zestresowane, nie będzie rosło prawidłowo i będzie wydzielało hormony, które wpływają na smak mięsa - dlatego w najlepszym interesie rolników leży dobre traktowanie zwierząt. Posiadanie bydła, które jest wygodne, dobrze odżywione i wolne od stresu jest po prostu bardziej ekonomiczne dla rolników.

Jaka jest różnica między wołowiną karmioną trawą a zwykłą wołowiną?

Ważne jest, aby wiedzieć, że wszystkie sztuki bydła jedzą trawę. Przez pierwsze siedem miesięcy życia pasą się na trawie i spędzają dużo czasu na pastwisku (wszystkie pokazane tu zdjęcia bydła na pastwisku zostały zrobione przeze mnie w konwencjonalnych gospodarstwach). Dopiero gdy zostaną przeniesione z pastwiska do karmnika, są karmione dietą o wyższej zawartości zboża przez co najmniej 6-8 miesięcy swojego życia. Pasza jest około 65-70 procent kukurydzy, ale nadal zawiera trochę siana i innych pasz.

Jeśli szukasz wołowiny z bydła, które spędzili całe swoje życie jedząc tylko trawę, będziesz chciał szukać 100% wołowiny karmionej trawą, czasami nazywany "trawa wykończone". Bydło to musi mieć dostęp do pastwisk przez całe swoje życie i być karmione tylko pastwiskami i paszami (bez ziarna).

Wołowina karmiona trawą jest często wymieniana jako bogatsza w zdrowe tłuszcze. To prawda, że bydło hodowane wyłącznie na trawie produkuje mięso o wyższej zawartości CLA (sprzężony kwas linolowy), tłuszczu, który został przebadany pod kątem możliwych korzyści dla zdrowia serca. Należy jednak pamiętać, że CLA znajduje się przede wszystkim w tłuszczu, a wiele osób pozbywa się go. CLA znajduje się również w tłuszczu, który jest marmurkowy w całej wołowinie, ale wołowina karmiona trawą ma tendencję do bycia chudszą, z mniejszą marmurkowatością niż konwencjonalna wołowina.

Kolejny ważny punkt: Pytanie, czy wołowina karmiona trawą jest bardziej zrównoważona, nie jest jednoznaczne, ponieważ potrzeba znacznie więcej ziemi i czasu, aby wychować całkowicie karmioną trawą krowę. Na przykład, tutaj w Ohio, każda krowa potrzebuje 1,5-2 akrów trawy do wypasu w miesiącach letnich. You might also like: Czym jest wołowina karmiona trawą

Czy istnieje coś takiego jak wołowina "z wolnego wybiegu"?

Wszystkie sztuki wołowiny pasą się na trawie przez pierwsze kilka miesięcy życia. Odwiedziłem bardzo małe gospodarstwa tutaj w Ohio i bardzo duże gospodarstwa w Kolorado i w obu miejscach, młode bydło wędruje na pastwisku, pasąc się na trawie. Ale tylko "trawa-wykończone" wołowina spędzają całe życie jedząc trawę i nie idą do feedyards (aka feedlots) być karmione ziarnem.

Co to jest "Factory Farm"?

Duże gospodarstwa, zwłaszcza paszarnie, są czasami określane jako "fabryczne". Jest to określenie, które nie podoba się rolnikom - wiem, bo sam o to pytałem! Ale jak powiedział mi jeden z rolników, nie ma znaczenia, czy masz dziesięć sztuk bydła czy dziesięć tysięcy, nadal musisz dbać o te zwierzęta i dobrze je traktować, bo inaczej nie będziesz wydajny. I tu jest coś, co może cię zaskoczyć: Spośród ponad 700 000 farm bydła i rancz w Stanach Zjednoczonych, średnia wielkość stada wynosi zaledwie 40 sztuk.

Odwiedziłem coś, co niektórzy mogą nazwać "farmą fabryczną" w Kolorado, czyli paszarnię, w której trzymano ponad 30 000 sztuk bydła (zrobiłem tam powyższe zdjęcie). Tak, widok takiej ilości bydła w jednym miejscu był zaskakujący. Ale to nie była zimna, korporacyjna operacja. To wciąż była operacja rodzinna z pracownikami w i poza zagrodami monitorującymi zdrowie bydła i dbającymi o zwierzęta.

A faktem jest, że jeśli chcesz mieć możliwość wejścia do sklepu spożywczego i kupienia niedrogiego steku, duże gospodarstwa i stocznie paszowe z dziesiątkami tysięcy sztuk bydła są koniecznością. Jeśli wolisz wiedzieć, że twoje mięso pochodzi od bydła z mniejszego gospodarstwa i jesteś gotów zapłacić więcej, możesz kupić wołowinę na targu rolnym lub bezpośrednio od rolnika. Najważniejsze jest to, że dobrze jest mieć wybór. You might also like: Wszystko o kupowaniu wołowiny luzem

Czy tłuszcz zawarty w wołowinie jest dla nas niezdrowy?

Wołowina zawiera zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Tłuszcz nienasycony to rodzaj tłuszczu znajdującego się w oliwie z oliwek i awokado. Tłuszcz nasycony jest rodzajem, który ma reputację niezdrowego, choć coraz częściej dyskutuje się o tym, czy musimy się go tak bardzo obawiać.

Wołowina przyczynia się tylko około dziesięciu procent lub mniej tłuszczu nasyconego (i tłuszczu całkowitego) do amerykańskiej diety. A niektóre z tych tłuszczów nasyconych w wołowinie jest typu zwanego kwasem stearynowym, który został wykazany w niektórych badaniach, aby mieć neutralny wpływ na poziom cholesterolu.

Ale jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych, możesz wybrać chudsze kawałki mięsa, takie jak te z "loin" lub "round" w nazwie. Niektóre przykłady chudych kawałków mięsa to:

  • Tenderloin
  • stek z pasków
  • Stek z polędwicy
  • Runda górna
  • Pieczeń zrazowa dolna
  • 95% chudej wołowiny mielonej

Masz więcej pytań na temat wołowiny i hodowli bydła? Daj mi znać w komentarzach!