Zastanawiasz się, czy płatki zbożowe są dobre dla dzieci? Oto fakty na temat płatków śniadaniowych, cukru, pestycydów i nie tylko!

Jeśli w dzieciństwie często jadłeś płatki zbożowe, ale ostatnio zastanawiasz się, czy to dobry wybór dla twoich dzieci, ten post jest dla ciebie.

Bo choć płatki pozostają najczęściej spożywanym śniadaniem w domu, ich sprzedaż sp ada (ostatnio widać wzrost). Pojawiają się nagłówki o pestycydach, konserwantach i obawach związanych z jedzeniem pakowanej żywności w ogóle.

Chciałam więc poruszyć te tematy jeden po drugim i uzyskać dla Was odpowiedzi.

Osobiście uwielbiam płatki zbożowe. Dorastałam jedząc je, a w naszej spiżarni mamy rotację 3-5 pudełek. Ale oto fakty, abyście mogli dokonać własnego wyboru!

Czy płatki zbożowe są zdrowe dla dzieci? Oto fakty: Click to Tweet

Na pewno słyszałeś: Dzieci dostają mnóstwo cukru z płatków zbożowych.

Łatwo jest wskazać palcem na płatki zbożowe jako główne źródło cukru dla dzieci - zwłaszcza te w kształcie ciasteczek lub nazwane na cześć batoników. Ale czy to rzeczywiście prawda?

Płatki zbożowe zawierają cukier w diecie dzieci, ale może nie tak dużo, jak myślisz. W badaniu opublikowanym w Journal of the American Dietetic Association, płatki zbożowe były piątym co do wielkości źródłem dodawanego cukru dla dzieci w wieku 2-8 lat, dostarczając około 1-2 łyżeczek cukru dziennie. Zboże nie znalazło się w pierwszej piątce listy dla wszystkich dzieci w wieku 2-18 lat.

W innym badaniu, opublikowanym w Nutrientsnaukowcy porównali dzieci, które regularnie jedzą płatki zbożowe, z tymi, które ich nie jedzą. Okazało się, że dzieci jedzące płatki zbożowe nie otrzymują znacząco więcej cukru dodanego (lub sodu) na dzień, a spożywają więcej składników odżywczych, takich jak błonnik, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Spożywają również o 61 procent więcej pełnych ziaren. (Pełne ujawnienie: Drugie badanie zostało sfinansowane przez General Mills. Wiele badań na temat płatków śniadaniowych jest prowadzonych przez przemysł zbożowy - co jest prawdą w przypadku wielu branż, które mają interes w badaniu danego tematu).

WEŹ TO POD UWAGĘ: Croducenci płatków śniadaniowych z biegiem lat obniżyli zawartość cukru w swoich płatkach. Zarówno Kellogg's, jak i General Mills obniżyły zawartość cukru w swoich płatkach dla dzieci. (Jednym ze sposobów, w jaki to zrobili, jest umieszczenie cukru na zewnętrznej stronie płatków - i zmniejszenie go w środku - tak, że słodki smak uderza w kubki smakowe szybko, ale kawałek zawiera mniej cukru ogółem).

Istnieje również szkoła myślenia na temat dodawanego cukru, która podkreśla towarzystwo, jakie cukier utrzymuje. Na przykład płatki zbożowe, mleko smakowe i jogurt smakowy zawierają cukier dodany, ale są również bogate w składniki odżywcze.

Jeśli podoba ci się pomysł płatków zbożowych, ale nie jesteś pewien ich zawartości cukru, poniżej znajdziesz listę płatków o niższej zawartości cukru . (Przewiń na sam dół wpisu, by poznać więcej pomysłów na ograniczenie spożycia cukru w płatkach zbożowych).

Nie sądzisz, że Twoje dzieci zjedzą płatki, które nie są zbyt słodkie? Mogą! W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Yale (nie finansowanym przez firmę produkującą płatki śniadaniowe) dzieciom oferowano na zmianę płatki o niskiej i wysokiej zawartości cukru. Zgłaszały, że lubią (a nawet uwielbiają) oba rodzaje. Kiedy podawano im płatki o niskiej zawartości cukru, częściej dodawały do swoich miseczek owoce. Nawet po dodaniu cukru na wierzch płatków niskosłodzonych, nadal przyjmowali mniej cukru (około łyżeczki) niż wtedy, gdy jedli słodsze rodzaje płatków.

Słyszeliście: Witaminy i minerały dodawane do płatków śniadaniowych nie są dla ciebie dobre.

Czy badania, o których wspomniałam, wykazały, że dzieci jedzące płatki zbożowe otrzymują więcej pewnych składników odżywczych? To prawdopodobnie dlatego, że wiele płatków śniadaniowych jest wzbogacanych, co oznacza, że dodaje się do nich witaminy i minerały.

Według danych rządowych, płatki zbożowe są głównym źródłem niektórych składników odżywczych, w tym folianów, żelaza, cynku, witaminy A i E oraz niektórych witamin z grupy B dla dzieci i dorosłych w USA..

Można powiedzieć, czy płatki zbożowe są wzmocnione, ponieważ wszelkie witaminy i minerały dodane pojawi się na liście składników. Pamiętaj, że niektóre marki płatków śniadaniowych nie są fortyfikowane, w tym te oznaczone jako "naturalne".

Faktem jest, że fortyfikacja występuje w wielu miejscach w naszej żywności: Mleko mleczne jest wzbogacane w witaminy A i D. Mleka bezmleczne są wzbogacane w wapń. Wiele produktów zbożowych jest wzbogaconych w kwas foliowy, co zmniejszyło liczbę wad cewy nerwowej u niemowląt.

Ale niektórzy twierdzą, że fortyfikacja jest niepotrzebna, a nawet niezdrowa. Raport Environmental Working Group (EWG) twierdzi, że dzieci są narażone na ryzyko otrzymania zbyt dużej ilości witaminy A, niacyny i cynku z fortyfikowanych zbóż.

WEŹ TO POD UWAGĘ: Powinieneś wiedzieć o tym raporcie kilka rzeczy. Płatki zbożowe, które uznano za nadmiernie fortyfikowane, to w dużej mierze płatki przeznaczone dla dorosłych (np. płatki otrębowe i otręby pszenne). Część ich argumentów opiera się również na tym, że małe dzieci (w wieku 4-8 lat) jedzą 2-3 porcje płatków dziennie - co wydaje się bardzo dużo jak na małe dziecko.

Jedną rzeczą, którą wzywają w raporcie jest ryzyko dla dzieci, które już biorą suplementy, i to jest ważne do rozważenia. Wielu wybrednym niejadkom przydałby się impuls w postaci wzbogaconych płatków śniadaniowych. Ale jeśli Twoje dziecko już bierze multi, to może być overkill. (Zawsze należy porozmawiać z pediatrą lub dietetykiem dziecka o tym, czy zalecają oni suplementy - ale należy pamiętać, że dzieci, które jedzą dość zdrową, zróżnicowaną dietę, mogą nie potrzebować suplementów. )

Fortyfikacja zbóż również zmieniła się w czasie. Na przykład General Mills wzbogaca teraz swoje płatki śniadaniowe o mniejsze ilości witamin z grupy B i większe ilości witaminy D, aby dostosować je do aktualnego spożycia tych składników odżywczych.

Słyszeliście: Na zbożach jest zbyt wiele pestycydów.

W ostatnim czasie pojawiło się wiele nagłówków na temat glifosatu, aktywnego składnika Roundupu, najczęściej stosowanego środka chwastobójczego w USA. EWG opublikowała raport , w którym twierdzi, że wiele zbóż na bazie owsa zawierało niebezpieczny poziom glifosatu.

WEŹCIE TO POD UWAGĘ: Próg bezpieczeństwa ustalony przez EWG jest znacznie niższy niż poziom odniesienia Agencji Ochrony Środowiska. Imimo, że glifosat jest sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia jako "prawdopodobnie rakotwórczy" (powodujący raka) dla ludzi, zarówno EPA jak i National Institutes of Health nie zgadzają się z tym. Według Narodowego Centrum Informacji o Pestycydachbadania nad glifosatem i wskaźnikami zachorowań na raka u ludzi są sprzeczne.

Zanim wyrzucisz swoje pudełka, spójrz na to z pewnej perspektywy. W oparciu o limity bezpieczeństwa EWG szacuje ryzyko zachorowania na raka na jeden do miliona z jedzenia .01 miligramów glifosatu dziennie (co można uzyskać z jedzenia dwóch filiżanek płatków śniadaniowych każdego dnia).

Nawet EWG mówi: "Nie sądzimy, że ludzie powinni sięgać do swoich spiżarni i wyrzucać wszystkie znajdujące się tam płatki zbożowe, owsiane i inne produkty na bazie owsa. Jakiekolwiek ryzyko związane z pozostałościami pestycydów na żywności wynika z długotrwałej ekspozycji." Jako dietetyk stosuję więc tutaj tę samą radę, co w przypadku doniesień o arsenie w ryżu: Różnorodność jest kluczem.

Owies i płatki śniadaniowe na bazie owsa są pożywne na wiele sposobów. Dlatego zmieniaj rodzaje płatków, które kupujesz i jesz (i rodzaje śniadań, które serwujesz), aby zróżnicować składniki odżywcze, które otrzymujesz i ograniczyć narażenie na wszystko, czego nie chciałbyś otrzymywać w nadmiarze.

(Należy również pamiętać, że EWG jest kontrowersyjną organizacją. Podczas gdy niektórzy ludzie stosują się do ich rad, inni twierdzą, że grupa ta wykorzystuje złe metody naukowe i wprowadza niepokój, aby promować żywność organiczną).

Słyszeliście: Płatki zbożowe mają niezdrowe konserwanty.

Wiele płatków śniadaniowych zawiera środek konserwujący dla zachowania świeżości, albo w samych płatkach, albo w opakowaniu. Pomaga on zapobiegać jełczeniu tłuszczów w płatkach i sprawia, że płatki dłużej zachowują świeżość.

Jednym z konserwantów stosowanych w płatkach śniadaniowych jest BHT (butylowany hydroksytoluen). Siektóre badania na zwierzętach wykazują, że zwiększa on ryzyko zachorowania na raka. Organizacja Center for Science in the Public Interest umieściła BHT na swojej liście dodatków do żywności w kategorii "ostrożnie".

UWZGLĘDNIJ TO: Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że BHT obniża ryzyko zachorowania na raka, ponieważ działa jak antyoksydant.

Firmy produkujące płatki śniadaniowe usunęły BHT z niektórych płatków śniadaniowych z powodu opinii konsumentów, więc możesz znaleźć odmiany bez tego dodatku. Niektóre płatki śniadaniowe używają witaminy E jako środka konserwującego, który możesz zobaczyć na liście jako "mieszane tokoferole".

Słyszeliście: Płatki zbożowe są zbyt przetworzone.

"Przetworzone" to dość niejasne określenie. Owocowe Roll-Ups są przetworzone. Ale tak samo jak fasolka szparagowa z domowego ogrodu. Myślę, że termin "ultraprzetworzone" jest bardziej pomocny, gdy mówimy o żywności.

Czy więc płatki śniadaniowe są ultraprzetworzone? Niektóre płatki śniadaniowe (jak te małe czekoladowe ciasteczka w kształcie wiórków!) są bardziej przetworzone niż inne (jak zwykła rozdrobniona pszenica). Niektóre płatki śniadaniowe mają tylko kilka prostych składników.

ZASTANÓW SIĘ NAD TYM: Osobiście nie sądzę, że realistyczne jest zakazanie wszystkich przetworzonych (lub nawet ultraprzetworzonych) pokarmów ze swojej diety. Skupiam się na tym, by spożywać całą i świeżą żywność i nie przejmować się okazjonalnymi ultraprzetworzonymi produktami. Dla mnie liczy się to, co jem i czym najczęściej karmię moją rodzinę.

Czy powinieneś dawać dziecku płatki zbożowe?

Płatki zbożowe to łatwe i niedrogie śniadanie (miska płatków z mlekiem kosztuje średnio 50 centów za porcję), a niektóre badania pokazują, że są one szczególnie pomocne w dostarczaniu ważnych składników odżywczych osobom o niższych dochodach.

Jeśli zdecydujesz się nie jeść go lub karmić nim swoje dzieci, to w porządku. Ale nie ma potrzeby demonizować zbóż ani zawstydzać innych za to, że je jedzą.

Jakie są więc najlepsze płatki śniadaniowe dla dzieci? Jestem za okazjonalnym jedzeniem płatków śniadaniowych - zwłaszcza na wakacjach! Ale co z płatkami, w które zaopatrujesz się na co dzień? Jeśli czujesz się przytłoczona nawałem płatków śniadaniowych, oto kryteria, których używam, porównując pudełka:

1. Jednocyfrowa ilość gramów cukru na porcję: Idealnie byłoby, gdybym szukała płatków z 5-7 gramami lub mniej. Jeśli nie możesz znaleźć płatków o niższej zawartości cukru, które lubią Twoje dzieci, rozważ dwie opcje:

  • Kup płatki śniadaniowe o niskiej zawartości cukru lub bez cukru i posłódź je samodzielnie. Nawet pół łyżeczki cukru posypane na wierzchu doda tylko dwa gramy cukru!
  • Połącz słodkie płatki z mniej słodkimi, aby zmniejszyć ilość cukru, np. zwykłe Cheerios i Honey Nut Cheerios lub zwykłe płatki pszenne z płatkami Frosted Shredded Wheat.

2. Bez sztucznych barwników: Niektóre płatki śniadaniowe są barwione syntetycznymi barwnikami (takimi jak Yellow 5 i Blue 1)- nawet płatki, które nie są jaskrawo kolorowe. W badaniu opublikowanym w Clinical Pediatrics, naukowcy z Purdue University zmierzyli ilość syntetycznych barwników spożywczych w żywności i napojach powszechnie spożywanych przez dzieci i stwierdzili, że ilość tych barwników w kilku płatkach śniadaniowych (w tym Trix i Cap'n Crunch) jest wyższa od ilości, które, jak wykazały inne badania, wpływają na zachowanie niektórych dzieci.

Choć badania są mieszane (i nie stresuję się sporadycznymi babeczkami z urodzin lub lodami), unikam syntetycznych barwników, jeśli to możliwe, w żywności, którą kupuję regularnie. Wiele produktów używa teraz naturalnych barwników, więc nie jest trudno znaleźć płatki śniadaniowe bez barwników.

3. Żadnych sztucznych słodzików: Aby zmniejszyć zawartość cukru w płatkach śniadaniowych, niektórzy producenci dodają niskokaloryczne lub bezkaloryczne substancje słodzące. Ja osobiście nie jestem fanem smaku tych słodzików - i wolałbym mieć mniej słodkie płatki śniadaniowe lub słodzić je samemu. Jeśli też chcesz uniknąć tych słodzików, zwróć uwagę na składniki takie jak sukraloza i acesulfam potasu.

4. Pełne ziarna: Cereal jest tak łatwy sposób, aby uzyskać pełne ziarna. Szukaj słowa "cały" w pierwszym składniku, jak cały owies lub cała pszenica lub całe ziarno jak brązowy ryż.

5. Błonnik: Większość dzieci nie dostać wystarczająco dużo, a wiele zbóż są dobrym źródłem. Błonnik sprawia również, że miska płatków jest bardziej sycąca i pomaga dzieciom zachować regularność. Ja szukam płatków z co najmniej 3-5 gramami błonnika na porcję.