Zastanawiasz się nad wyborem czegoś smażonego na wieczorną przekąskę w pracy o 16:00? Więc nie polegaj na stołówkowym chow - spróbuj zamiast tego tych dwóch zdrowych, łatwych do przygotowania mini posiłków.

#1 Sałatka z kurczaka

Sałatka z kurczakiem to danie o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości sodu. Filiżanka pokrojonego w kostkę, pieczonego mięsa z kurczaka ma około 231 kalorii; 45 kalorii pochodzi z tłuszczu. Posiekany seler i cebula dostarczają błonnika i zapewniają zdrową mieszankę witamin i minerałów, w tym witaminę C, witaminę B6, folian, mangan i potas. Użycie twarogu zamiast majonezu obniża jego kaloryczność i zawartość tłuszczu.

Składniki

    50 g posiekanego gotowanego kurczaka1 średniej wielkości, drobno posiekana czerwona cebula2-3 łyżki drobno posiekanego selera naciowego1 duże jajko, ugotowane na twardo, posiekane1/3 szklanki niskotłuszczowego twarogu1/4 łyżeczki soli, lub do smaku1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

W misce połączyć kurczaka, cebulę, seler i jajko; wymieszać. Dodaj relish, twaróg o niskiej zawartości tłuszczu, sól i pieprz, dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodać więcej twarogu.

#2 Vermicelli (sevia)

Semolina (sooji) vermicelli wykonana jest z pszenicy durum, dzięki czemu jest trawiona powoli. Dzięki temu dłużej czujesz się syty i nie przejadasz się. Jest dobrym źródłem dwóch ważnych witamin: E i z grupy B, które wzmacniają odporność. Dla osób prowadzących aktywny tryb życia kasza manna (360 kalorii/100 g) jest szybkim i pożywnym źródłem energii.

Po dodaniu pokrojonych warzyw, staje się pełnym mocy, pysznym posiłkiem w misce.

Składniki

    1 filiżanka vermicelli (sevia)2 łyżki oleju½ łyżeczki nasion gorczycy (rai)1 łyżka chana dal2 łyżki surowych orzeszków ziemnych1 łyżka urad dal1 łyżka nerkowców, grubo pokruszonychSzczypta hing (asafoetida)¼ łyżeczki HaldiKilka liści curry1 mała, drobno posiekana cebulaZielone chili do smaku, drobno posiekane1 łyżka imbiru, starte½ szklanki marchewki i groszkuSól do smaku1 ½ szklanki wodyLiście kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania

    Podgrzać 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Kiedy olej będzie już gorący, upraż wermiszel, aż stanie się jasnozłoty. Ciągle mieszaj. (W wielu sklepach indyjskich dostępne są już wstępnie uprażone wermiszele, więc aby zaoszczędzić na czasie gotowania, użyj ich. Odstawić na bok. Na tej samej patelni dodać pozostały olej i podgrzać na średnim ogniu. Dodać rai, i pozwolić mu pop.Dodaj chana dal i orzeszki ziemne i gotować przez 30 sekund.Dodaj urad dal i nerkowca i gotować, aż zmienią się na jasnozłoty kolor.Dodaj Haldi i hing. Dobrze wymieszać. Dodaj liście curry i pozwól im się gotować przez 10-15 sekund.Dodaj cebulę, marchew i groszek, zielone chili i imbir. Gotować, aż cebula stanie się półprzezroczysta.Dodać sól i wodę. Przykryj patelnię i pozwól wodzie dojść do wrzenia. Kiedy się zagotuje, otwórz pokrywę i dodaj uprażoną szewię. Dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 6 minut. Po 6 minutach, wyłącz płomień i pozostaw pod przykryciem na kolejne 5 minut. Otwórz, delikatnie spulchnij, udekoruj listkami kolendry i podawaj na gorąco.

Aby rozpocząć z najlepszych diety i szkolenia wyborów dla Twojego fitness lub utraty wagi planu, zarejestruj się dzisiaj, i porozmawiać z naszymi ekspertami.

Tagi: stołówka sałatka z kurczaka wieczorna przekąska zdrowieyoffice przekąskaseviavermicilli