Czy mleko pełne jest zdrowe? Czy powinieneś wybrać pełnotłusty nabiał? Oto fakty, które pozwolą Ci podjąć najlepszą decyzję dla Twojej rodziny.
To frustrujący fakt, że niektóre pokarmy i składniki odżywcze wydają się wpadać i wypadać z łask wśród ekspertów zdrowotnych, w zależności od tego, co mówią najnowsze badania naukowe. Więc co to wszystko oznacza dla Ciebie i Twojej rodziny?
To jest trzeci post w moim blogu serii Odżywianie klapki na oczach. Dam ci niskie dół na to, co myśleliśmy kiedyś, co wiemy teraz, i co należy zrobić. Przeczytaj pozostałe posty z tej serii:
Ten post dotyczy mleka pełnego i innych pełnotłustych produktów mlecznych.
Niskotłuszczowy i beztłuszczowy nabiał jest od dawna zalecany przez główne organizacje zdrowotne dla wszystkich powyżej drugiego roku życia (poniżej drugiego roku życia dzieci potrzebują tłuszczu do rozwoju mózgu). Powód: Pełnotłusty nabiał jest bogaty w tłuszcze nasycone, rodzaj tłuszczu, który jest związany z wyższym poziomem cholesterolu we krwi - co z kolei może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca.
Mimo, że pojawiły się pewne badania kwestionujące związek między tłuszczem nasyconym a chorobami serca, najnowsze wytyczne dietetyczne dla Amerykanów i American Heart Association nadal zalecają ograniczanie tłuszczów nasyconych.
Ostatnio, niektóre badania sugerują, że mogą istnieć pewne korzyści z pełnego mleka i pełnotłustego nabiału. W jednym z badań dzieci w wieku 1-6 lat, te, które piły pełne mleko miały wyższy poziom witaminy D i niższy BMI (wskaźnik masy ciała) niż te, które piły niskotłuszczowy tłuszcz.
Pozytywne wyniki stwierdzono również u dorosłych. W badaniu przeprowadzonym na ponad 8000 kobiet w wieku 45 lat i starszych, te które spożywały więcej wysokotłuszczowych produktów mlecznych przytyły mniej kilogramów w ciągu następnych trzech lat w porównaniu do tych, które wybierały niskotłuszczowe produkty mleczne.
W innym badaniu opublikowanym w The Lancet, dorośli w wieku 35-70 lat, którzy spożywali więcej niż dwie porcje nabiału dziennie, mieli niższe ryzyko śmierci z powodu choroby serca lub udaru mózgu niż osoby, które nie spożywały nabiału - niezależnie od tego, czy był on pełnotłusty czy niskotłuszczowy.
Co może tłumaczyć te wyniki? Na początek, nabiał zawiera inne tłuszcze poza nasyconymi - w tym takie, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, jak średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT, rodzaj występujący w oleju kokosowym) oraz tłuszcze nienasycone.
Jest również możliwe, że korzystne składniki odżywcze zawarte w mleku - takie jak wapń, witamina D i potas - mogą osłabić negatywne skutki tłuszczu nasyconego (a witamina D jest łatwiejsza do wchłonięcia przez organizm, gdy jest w nim obecny tłuszcz). Wreszcie, mleko pełne jest bardziej sycące i satysfakcjonujące. Poczucie zadowolenia z posiłków i przekąsek zawierających pełnotłusty nabiał może pomóc w zapobieganiu przejadania się.
Na razie, zgodnie z zaleceniami Dietetycznych Wytycznych dla Amerykanów (oraz Amerykańskiej Akademii Pediatrii i Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca), każdy powyżej drugiego roku życia powinien wybierać mleko o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowe (i niskotłuszczowy nabiał) zamiast pełnego, aby ograniczyć ilość kalorii pochodzących z tłuszczów nasyconych. Ponieważ pojawia się więcej badań na temat tłuszczów nasyconych, nie zdziwiłabym się, gdyby mniej uwagi poświęcano tłuszczom nasyconym w nabiale, a może nawet zmieniono te zalecenia. Ale póki trwa debata, oto moja rada:
Co z wartością odżywczą mleka pełnego? Choć panuje błędne przekonanie, że mleko pełne jest bardziej odżywcze niż mleko o niższej zawartości tłuszczu, należy pamiętać, że wszystkie odmiany mleka, zarówno pełnotłuste, jak i beztłuszczowe, zawierają takie same ilości dziewięciu niezbędnych składników odżywczych, w tym białka, wapnia, potasu i witamin z grupy B.
Chociaż tylko mleko pełne jest czasami nazywane "mlekiem z witaminą D", większość płynnych rodzajów mleka jest wzbogacana w witaminę D. Niższe odmiany mleka mają również dodaną witaminę A (tłuszcz mleczny jest naturalnie bogaty w witaminę A, więc mleko pełne może nie potrzebować dodatkowej witaminy A). Możesz zobaczyć to przedstawione w alarmujący sposób ("syntetyczne witaminy chemiczne są dodawane!"), ale jest to po prostu fortyfikacja zaprojektowana w celu zwalczania krzywicy (podobnie kwas foliowy jest dodawany do wzbogaconych produktów zbożowych, aby zmniejszyć wady cewy nerwowej u dzieci).
Nie krępuj się też ignorować internetowych plotek, że niskotłuszczowe mleko jest "przetworzone" i "pełne cukru". Tak, zobaczysz cukier wymieniony na panelu Nutrition Facts mleka niskotłuszczowego - ale zobaczysz go na WSZYSTKIM mleku i nabiale, ponieważ wszystkie zawierają naturalny cukier mleczny zwany laktozą. W mleku chudym nie ma dodatkowego cukru.
I o ile nie pijesz surowego mleka, twoje mleko zostało poddane obróbce. Mleko jest pasteryzowane (krótko podgrzewane w wysokiej temperaturze), aby zabić potencjalnie szkodliwe bakterie. Jest również homogenizowane (przepuszczane przez sitko), aby się nie rozwarstwiało. Aby uzyskać różne odmiany mleka, tłuszcz jest usuwany przez wirowanie (wirowanie z dużą prędkością), a nie przez proces chemiczny, jak być może przeczytałeś. Następnie tłuszcz jest dodawany z powrotem w zależności od rodzaju produkowanego mleka: więcej tłuszczu dodaje się do mleka pełnego, mniej do niskotłuszczowego, a żadnego do beztłuszczowego.
Wreszcie, pamiętaj, że jeśli chodzi o nabiał, dzieci w wieku 2-3 lat potrzebują tylko dwóch filiżanek dziennie, zgodnie z zaleceniami USDA. Dzieci w wieku 4-8 lat potrzebują 2,5 filiżanki. A dzieci w wieku 9-18 lat - trzech filiżanek.
Komentarze (0)