Cukier kokosowy jest reklamowany jako pełnowartościowa, zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru. Ale czy to prawda? Oto fakty!

Cukier kokosowy jest teraz modny, reklamowany jako zdrowa alternatywa dla cukru i pojawia się w przepisach na "zdrowsze" wypieki. Został nawet nazwany "superfood".

Jest też o wiele droższy niż cukier. W moim sąsiednim sklepie spożywczym, jeden funt torba cukru kokosowego kosztować $ 3,49, podczas gdy cztery funt torba sklepu marki biały cukier był na sprzedaż za $ 1,89. To dziesięć razy większy koszt za uncję!

Czy istnieją więc korzyści z cukru kokosowego, które sprawiają, że jest on wart tych dodatkowych kosztów? Czy jest to naprawdę "zdrowy" cukier? Przyjrzyjmy się temu.

Czy cukier kokosowy jest zdrowy? Zapoznaj się z faktami! Kliknij na Tweet

Co to jest cukier kokosowy?

Cukier kokosowy produkowany jest z soku z pąków kwiatowych drzewa kokosowego. Sok jest podgrzewany i suszony do postaci granulek cukru. Cukier kokosowy jest koloru brązowego i ma lekko karmelowy smak. Ekologiczny cukier kokosowy pochodzi z upraw prowadzonych bez użycia syntetycznych pestycydów i herbicydów.

Cukier kokosowy może być używany jeden za jeden zamiast białego cukru stołowego w przepisach, chociaż Twoje przepisy mogą wyjść (i smakować) nieco inaczej, kiedy go używasz.

You might also like: Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Czy cukier kokosowy jest dla Ciebie dobry?

Oto fakty na temat wartości odżywczych cukru kokosowego: Na łyżeczkę, ma taką samą liczbę kalorii (15) i węglowodanów (4 gramy) jak cukier stołowy. Nie zawiera błonnika, białka, ani znaczących ilości witamin i minerałów.

Być może widziałeś w sieci informacje o tym, jak odżywczy jest cukier kokosowy w porównaniu do zwykłego cukru. Jednak wysokie ilości witamin i minerałów, o których mowa w artykułach, są zazwyczaj oparte na znacznie większej ilości cukru kokosowego niż ta, którą faktycznie spożywasz.

Na przykład, widziałem wykres porównawczy online pokazujący, że cukier kokosowy ma 10,000mg potasu. Wow, to bardzo dużo! Haczyk: Jest to ilość zawarta w jednym kilogramie cukru kokosowego - innymi słowy, w około PIĘCIU KULKACH.

Spotkałam się również z twierdzeniami, że cukier kokosowy jest zdrowszy od innych słodzików, ponieważ nie zawiera fruktozy, która według niektórych badań może nie być dobra dla organizmu, jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Jednak cukier kokosowy składa się w90 procentach z sacharozy, a sacharoza rozkłada się w organizmie na glukozę i fruktozę.

Może ci się również spodobać: Prawda o cukrze (The Truth About Sugar)

Czy cukier kokosowy jest słodzikiem o niskiej glikemii?

Jedną z głównych zalet cukru kokosowego jest to, że ma on niższy indeks glikemiczny niż cukier biały. To prawda, ale nie jest to tak jednoznaczne, jak się wydaje.

Po pierwsze, oto czym właściwie jest indeks glikemiczny: Indeks glikemiczny (IG) klasyfikuje pokarmy w skali 0-100 na podstawie tego, jak bardzo podnoszą one poziom cukru we krwi po ich zjedzeniu. Pokarmy o niskim IG (55 lub mniej) oznaczają, że nie spowodują takiego skoku poziomu cukru we krwi, jak pokarmy o wysokim IG (70 lub więcej). Uważa się, że dieta bogata w pokarmy o niskim IG jest korzystna dla zdrowia, ponieważ pomaga utrzymać niższy poziom cukru we krwi. To z kolei może pomóc w zmniejszeniu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.

Istnieją twierdzenia, że IG cukru kokosowego wynosi 35, co czyni go znacznie niższym IG niż zwykły cukier stołowy (który ma IG 60). Wartość 35 wydaje się być oparta na badaniu przeprowadzonym na 10 osobach z Instytutu Badań Żywności i Żywienia na Filipinach. Dziesięć osób nie brzmi jak dużo, ale to wszystko, co jest potrzebne do określenia wartości indeksu glikemicznego żywności.

A to tylko jedna z wad indeksu glikemicznego. Odpowiedź glikemiczna może być różna u różnych osób i zmieniać się w zależności od tego, co jeszcze zostało zjedzone podczas posiłku. I nie ma nic wspólnego z tym, jak pożywny jest dany pokarm. Na przykład, żelki są nieco niżej w indeksie niż czerwone ziemniaki - mimo że żelki to słodycze, a czerwone ziemniaki są bogate w błonnik, witaminę C i potas.

Co więcej, oficjalny indeks glikemiczny plasuje cukier kokosowy na 54 pozycji, znacznie bliżej niż cukier stołowy na 60 pozycji.

Więc jeśli cały szum wokół cukru kokosowego opiera się na jego pozycji w indeksie glikemicznym, to wydaje mi się to trochę słabe.

Czy cukier kokosowy jest mniej przetworzony?

Cukier kokosowy jest reklamowany jako mniej przetw orzony niż zwykły cukier stołowy. Cukier kokosowy jest wytwarzany poprzez podgrzewanie soku, aż płyn odparuje, a następnie mielenie go na granulki cukru. Jest on zbliżony do surowego cukru stołowego, z którego nie usuwa się melasy i który zachowuje ciemniejszy kolor.

Z drugiej strony, cukier biały jest "oczyszczany" poprzez usunięcie melasy i zanieczyszczeń za pomocą wapna i dwutlenku węgla. Biały cukier jest również filtrowany i odwirowywany w wirówce w celu usunięcia zanieczyszczeń.

Wygląda więc na to, że cukier kokosowy wymaga mniejszej liczby kroków, aby przejść od rośliny do torebki. I jest "nierafinowany", co oznacza, że zanieczyszczenia nie są usuwane. Ale "nierafinowany" to nie to samo, co "nieprzetworzony". W procesie produkcji cukru kokosowego nadal zachodzi proces przetwarzania.

Czy powinieneś używać cukru kokosowego?

  • Jeśli lubisz smak cukru kokosowego, nie krępuj się go używać - choć ten sam smak możesz uzyskać używając brązowego cukru za znacznie niższą cenę.
  • Jeśli chcesz używać cukru kokosowego do kawy lub wypieków z nadzieją na kontrolowanie poziomu cukru we krwi, koniecznie spróbuj.
  • Nie wierz w szum informacyjny, że jest to pożywne superfood.
  • Nie kupuj przekonania, że przepisy z użyciem cukru kokosowego w magiczny sposób przekształcają ciasteczka i babeczki w zdrową żywność. Cukier kokosowy jest nadal cukrem dodanym, podobnie jak biały cukier, miód czy melasa - które powinny być spożywane z umiarem.